L’endemà que Francesc Homs anunciés que el Govern retallarà el pressupost de la CCMA i que vol rebaixar altre cop el sou als treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio, La Vanguardia casualment va publicar l’article El cost mitjà d’un treballador de TV3 és de 62.000 euros a l’any. Ja el mateix dia, el comitè d’empresa de Televisió de Catalunya acusava el diari de Godó de mentir “descaradament i deliberadament” sobre els sous dels treballadors de TV3.

Ara, CCOO ha anat una mica més enllà desmentint la informació de La Vanguardia i ampliant-la en alguns aspectes. Així, segons el sindicat, el salari mitjà dels treballadors de TV3 estaria en uns 36.675 euros nets anuals, incloent personal directiu i comandaments intermedis, els quals cobren complements no regulats pel conveni col·lectiu. Així, si es divideixen per 14 pagues, són uns 2.620 euros mensuals, que inclourien complements per hores extres, nocturnitat, flexibilitat i festius treballats.

Segons CCOO, el col·lectiu més nombrós a l’empresa, el de nivell D (càmeres, tècnics, etc.) cobra 25.500 euros nets a l’any, 1.821 al mes. En el cas dels periodistes, aquests reben 33.000 euros anuals, uns 2.357 mensuals.

L’organització sindical remarca que aquest any s’han integrat uns 250 treballadors provinents de la CCMA, Activa Multimèdia i Interactiva, que a causa de la categoria laboral cobren menys, per la qual cosa també rebaixarien la mitjana salarial. A banda, tampoc contempla els salaris de Catalunya Ràdio, que també són inferiors als de TV3.

El sindicat assegura que del 2004 al 2011, mentre el pressupost de la cadena ha crescut un 73,9%, el cost en productores externes ho ha fet un 141%. A més, recorda que TV3 aporta 18 milions anuals pel foment de coproduccions a empreses catalanes audiovisuals, i els 20 milions que suposen els costos de doblatge al català de les pel·lícules i sèries de ficció i dibuixos animats estrangeres, que després facilita gratuïtament als distribuïdors de DVD i a les cadenes de televisió que emeten en català, inclosa 8tv.

“Intents de deteriorar la imatge”

Respecte a la comparació que feia La Vanguardia dels 2.700 treballadors de la CCMA amb els 1.104 de Telecinco i els 1.942 d’Antena 3, CCOO adverteix que aquesta s’ha de fer considerant que les privades tenen externalitzades moltes de les seves operacions, per la qual cosa el nombre final de treballadors que realment produeixen per a elles és molt superior. Així, assenyala que Mediapro manté una activitat constant d’outsourcing d’aquestes i altres televisions que concentraria 4.000 treballadors en un entramat de societats.

“Les desinformacions que alguns medis, particularment La Vanguardia, han publicat aquests dies passats són una agressió a TV3 i a la seva plantilla i tenen a veure molt directament amb els intents de deteriorar la imatge i el funcionament de la televisió pública a Catalunya en benefici del sector privat més afí al Govern català, com és el Grup Godó, propietari de 8tv, que va acomiadar a tota la plantilla d’informatius en plena negociació de conveni després d’haver rebut generoses subvencions de diner públic”, remata CCOO.