La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) ha presentat una esmena al projecte de reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual on demana la supressió del cànon als agregadors per compensar els editors per l’ús dels seus continguts, tal com proposa el Govern espanyol. “Pagar per enllaçar o per oferir fragments és obstaculitzar el desenvolupament d’internet”, assegura la patronal, que considera que suposaria un “greu dany al desenvolupament de la societat de la informació”.

El posicionament de la CEOE ha sorprès l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), que ha acusat la patronal de fer costat als qui “s’aprofiten de l’esforç aliè” i de posar-se en contra “dels emprenedors que produeixen els continguts, creen ocupació, cotitzen i paguen impostos a Espanya”.

La CEOE considera que la mesura seria un “nou límit dels drets exclusius de propietat intel·lectual” i podria dissuadir els emprenedors a crear nous negocis a internet, frenant el desenvolupament de nous models de negoci digital. A més, posa en dubte que els agregadors estiguin realitzant un “acte d’explotació” dels drets d’autor per “la presentació en una pàgina d’internet d’enllaços que condueixen a obres que poden consultar-se lliurement en una altra pàgina”.

La patronal també assegura que la regulació que proposa el Govern espanyol està “retallant la llibertat d’empresa dels editors”. A més, remarca que el cànon no està justificat perquè els editors “no només no pateixen dany, sinó que es poden veure beneficiats del trànsit que els generen els agregadors”.

Sense indexació, “adéu” a internet

Per a l’AEDE, és “inacceptable” que la CEOE “pretengui negar als editors de diaris el dret de propietat intel·lectual sobre les notícies que els seus periòdics difonen per internet”. L’associació d’editors assegura que una cosa són els cercadors, i una altra els agregadors de notícies. Així, explica que la marca Google News “s’erigeix com un veritable supraeditor”, ja que “selecciona notícies, obtingudes i elaborades principalment pels editors, les ordena i les jerarquitza”.

A més, l’AEDE assenyala que, en contra del que Google argumenta, els editors no són lliures de decidir si indexen o no els seus continguts a Google News. “Aquesta opció resulta inviable per a cadascun dels editors de forma aïllada. El mateix domini de Google com a buscador global faria que, si un editor decideix no indexar els seus continguts a Google News, posaria en perill l’aparició de les seves notícies al buscador de Google”. Segons els editors, “això és, pràcticament, dir adéu a internet”, cosa que ni volen ni es poden permetre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram