El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha publicat el número 47 de Quaderns del CAC, que dedica el monogràfic a la temàtica Cinema, ficció audiovisual i diversitat lingüística, disponible en català, castellà i anglès.

Enguany, la publicació anual havia demanat l’aportació de la comunitat investigadora sobre el tema davnat la constatació que la pandèmia de la Covid-19 “ha posat de manifest que la ciutadania fa un consum molt alt de ficció, tant de cinema com de sèries”, així com els “canvis en la manera d’accedir a aquests productes audiovisuals”, explica el seu director, Emili Prado.

“Aquesta realitat ha col·locat el focus sobre quina és la presència (o l’absència) de les obres audiovisuals en llengües minoritàries en les dietes mediàtiques de les persones”, afirma. Un focus que, afegeix Prado, “ha amplificat les veus d’alarma sobre la salut del sector de la indústria audiovisual en les llengües pròpies de les nacions sense estat i de les nacions petites”.

Segons el director de Quaderns del CAC, el futur de la producció audiovisual en llengües minoritàries “passa per assegurar una oferta significativa de cinema i sèries per a les persones parlants d’aquestes llengües, i per aconseguir un nivell de circulació rellevant que projecti la diversitat de les cultures”.

El monogràfic inclou els articles Cinema amb denominació d’origen (de Margarita Ledo Andión, l’autora convidada); Films insígnia, polítiques audiovisuals i circulació. Els casos de Pa negre, Handia i O que arde (Marta Pérez Pereiro, Marijo Deogracias Horrillo i M. Soliña Barreiro González); Posicionament de veus alternatives a l’Europa audiovisual: el cas de la política lingüística catalana, gallega, basca i sami (Enrique Castelló-Mayo, Pietari Kääpä, Kate Moffat i Antía López-Gómez); La joventut gallega i les pantalles. Una aproximació sociolingüística (Håkan Casares Berg i Henrique Monteagudo Romero), i Accessibilitat i estandardització: el dilema de la subtitulació en gallec (Pablo Romero Fresco).

A banda del monogràfic, el nou Quaderns del CAC inclou l’article La felicitat allà on no hi és: estudi comparatiu dels índexs de benestar i el discurs electoral espanyol (de Cristina Sanchez-Sanchez), a més de les habituals crítiques de llibres i la revista de llibres, revistes i webs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram