El pla del Parlament ha rebutjat una esmena d’ICV-EUiA que instava la CCMA a retirar de forma “immediata” l’ERO per a 312 treballadors i a reprendre les negociacions amb els comitès d’empresa. El text ha rebut 69 vots en contra (els de CiU i ERC) i 61 a favor (a més dels ecosocialistes l’han recolzat PSC, PP, Ciutadans i CUP). Abans de la votació, ICV-EUiA i Esquerra s’han acusat mútuament d’haver impedit el pacte contra el procediment d’acomiadament col·lectiu.

Els ecosocialistes havien presentat l’esmena en una moció sobre la reforma de l’Administració pública d’ERC, que ha fet una contraproposta de text (consensuada amb CiU) rebutjada per ICV-EUiA. Aquesta també demanava retirar l’ERO i reprendre les negociacions, però obria la porta a, si no era possible, “posar urgentment sobre la taula de negociació del procediment d’acomiadament col·lectiu mesures alternatives” que cerquessin la conservació de llocs de treball.

ICV-EUiA ho ha rebutjat ja que, segons el seu diputat Jaume Bosch, s’estaria “avalant” l’ERO a canvi de millorar-ne les condicions. El republicà Marc Sanglàs ha lamentat que els ecosocialistes no recolzessin el seu text i ha negat que aquest avalés l’expedient, tot remarcant el fet d’haver aconseguit “estirar del Govern” per reconduir la situació.

Ciutadans permet la votació de l’esmena

La negativa dels republicans a admetre l’esmena d’ICV-EUiA ha estat aprofitada pel grup de Ciutadans per ficar-hi cullerada, que sí l’ha acceptat en una moció seva posterior. Tant PP com C’s han donat suport al text de l’esmena, fet que des d’Esquerra s’ha aprofitat per acusar els ecosocialistes de fer-los la pinça.

Des de CiU també s’ha criticat el “tacticisme” de PP i Ciutadans. Segons el diputat Albert Batalla, si fos per aquests dos partits ja no existirien ni TV3 ni Catalunya Ràdio.

Finalment, doncs, l’esmena no ha prosperat. Després de tots els retrets, per a Jaume Bosch el titular és que CiU i ERC hi han votat en contra, mentre que PSC, ICV-EUiA, PP, Ciutadans i CUP ho han fet a favor.

Mesures alternatives

Entre les mesures alternatives que proposava l’esmena d’ERC acordada amb CiU, es contemplava negociar una rebaixa dels costos de les estructures directives, facilitar les prejubilacions i incentivar les reduccions de jornada, a més de buscar un acord per assolir una reducció progressiva dels sous de la qual en quedarien fora els més baixos.

Després de la votació, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha reivindicat que el text que han presentat és “molt millor” que l’ERO plantejat per la CCMA, i ha assegurat que treballaran perquè es concreti. Amb tot, ha lamentat no haver hagut poder votar l’esmena a causa de l’“artifici i estranya aliança” entre ICV-EUiA, PP i Ciutadans.

Els comitès neguen un acord

Des d’Esquerra s’ha assegurat que no només havien arribat a un acord amb el Gover, sinó també amb els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio, cosa que aquests han negat.

Prèviament a què els partits polítics es tiressin els plats pel cap al Parlament, els treballadors de la ràdio i la televisió pública, que han fet vaga de 8 a 11 h, s’han manifestat davant la porta de la cambra per demanar la retirada de l’ERO.