La Farga Gestió d’Equipaments, l’empresa municipal de la qual depenen els mitjans públics de L’Hospitalet de Llobregat, va aprovar aquest dilluns de forma fulminant el tancament de la ràdio i la TV locals, que deixarien d’emetre el proper 31 de desembre. Ara, la decisió l’haurà de ratificar-la el consistori, però el PSC s’ha trobat que el soci de govern, ICV-EUiA, amenaça amb deixar-lo sol si no rectifica. L’aprovació, doncs, quedaria en mans del PP, que en el consell d’administració de la Farga s’ha abstingut.

L’alcaldessa, Núria Marín, va argumentar que els mitjans no són “obligatoris, bàsics ni prioritaris”, i que és millor que no n’hi hagi a haver de tancar escoles bressols, casals de jubilats o oferir servei de teleassistència. Marín també va afegir que, amb un cost de 2,8 milions anuals, la ràdio i la televisió són “insostenibles”.

Així doncs, els mitjans locals de L’Hospitalet seran el diari municipal i el web Digital-h.cat. La idea és estudiar un nou model de mitjans locals que pivoti a l’entorn d’internet. “Jo també tinc Facebook i Twitter, i intentaré fer arribar algunes qüestions a les persones que es connectin a través d’aquests mitjans”, va assegurar Marín.

Protestes dels treballadors

El tancament suposa l’acomiadament d’una trentena de treballadors de la ràdio, i una quarantena de la televisió, aquests de l’empresa concessionària del servei, Lavinia. La mesura, tot i que feia setmanes que havien creat la plataforma Salvem TV L’H per la incertesa del seu futur, els va agafar per sorpresa, ja que no hi va haver cap negociació prèvia amb la plantilla, que es va assabentar per la premsa.

Els treballadors, que es van concentrar davant Ca n’Arús mentre l’alcaldessa feia la roda de premsa, van emetre un comunicat on demanaven que, abans d’eliminar serveis públics, aquests es reestructurin i es busquin fórmules més econòmiques que no impliqui acomiadaments. En aquest sentit, es van mostrar disposats a negociar diferents fórmules, com ara la “reconversió” dels mitjans o fer “esforços econòmics negociats.

La plantilla no entén que els problemes econòmics del consistori i de La Farga es focalitzin “només” en els treballadors dels mitjans locals: “Tenim la sensació de ser el cap de turc d’una mala gestió econòmica”, asseguren. També remarca que “no hi ha cap precedent” d’acomiadament de treballadors d’empreses públiques a L’Hospitalet, i que quan s’han reestructurat serveis, l’Ajuntament o altres serveis han absorbit els treballadors.

Rebuig de CPC i SPC

El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) va expressar la seva “indignació” pel tancament de la ràdio i televisió pública de L’Hospitalet, i va demanar a l’Ajuntament que ho reconsideri i busqui amb els representants dels treballadors “fórmules” que permetin la viabilitat d’ambdós mitjans.

El CPC va titllar el tancament de “cop” a la comunicació local i a la llibertat d’informació “difícilment explicable”. Per a l’entitat, els mitjans de proximitat són un dels principals actius de l’espai català de comunicació.

Per la seva part, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) va mostrar el seu “absolut rebuig” a la decisió del consistori, i va convidar a l’equip de govern a reconsiderar la seva decisió i, en tot cas, a buscar sortides negociades amb els representants dels treballadors. L’organització assegura entendre la situació de dificultats econòmiques, però insta les institucions a buscar solucions “menys traumàtiques” a l’hora de prescindir de determinats serveis públics, com ara els mitjans.

El Sindicat també va recordar altres casos, com el de la ràdio i el web públics de Manlleu, i va reclamar a la Generalitat un pla per conservar el teixit informatiu local i per a la defensa del sector públic de la comunicació.

L’oposició, en contra

Els partits de l’oposició també es van mostrar en contra del tancament de la televisió i la ràdio municipals. El portaveu del PP, Juan Carlos del Río, va criticar que es tanquin la televisió i la ràdio i, en canvi, no el diari. A més, va advertir que no es poden deixar els treballadors al carrer. Del Río també va lamentar que L’Hospitalet “es quedi a les fosques” informativament, tot i que després el seu partit es va abstenir en la votació del consell d’administració de La Farga.

Per la seva banda, CiU va mostrar la seva sorpresa pel tancament ja que, el passat divendres, la formació va rebre el pla de sanejament dels mitjans de comunicació on no es feia constar aquesta mesura. La portaveu de CiU, Meritxell Borràs, va explicar que CiU entenia que es dugués a terme un pla d’estalvi i, fins i tot, una reducció dels llocs de treball, però en “cap cas” aprovaven el tancament.

L’altra formació amb representació al consistori, Plataforma per Catalunya, també es va mostrar contrària al tancament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram