El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) ha mostrat el seu “total desacord” amb l’ERO presentat pel consell de govern de la CCMA, i ha recordat el suport “gairebé unànime” que la ciutadania ha donat als treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio en la seva lluita per mantenir el model de radiotelevisió pública “davant dels intents per retallar-los i reduir-los”.

Després de mesos de silenci davant la situació que travessa el sector, el Col·legi aprofita el comunicat per recordar que altres mitjans catalans “més petits i més febles” han estat tancats, i assegura que les administracions públiques “no poden renunciar a donar una informació de qualitat” des de mitjans propis de ràdio i televisió.

“Rebaixar el llistó d’excel·lència, i encara més abaixar la persiana o la seva presència, seria perillós per a tot l’ecosistema comunicatiu del país, i en el terreny lingüístic suposaria un cop dur en el lent camí de la consolidació del català com a llengua comuna”, rebla el Col·legi de Periodistes.

Per la seva part, el Grup de Periodistes Ramon Barnils afirma que els acomiadaments de la CCMA “qüestionen” el model de mitjans, “posen en perill” la qualitat i la pluralitat informativa, i poden deixar “tocat de mort” el principal element vertebrador de la indústria audiovisual pròpia. A més, assegura que la decisió és “precipitada”, ja que l’argument de l’estabilitat pressupostària “grinyola” pel fet que l’ERO es basa en uns pressupostos prorrogats. També considera un error “afeblir una estructura d’estat bàsica” quan s’ha encetat un procés de transició nacional.

“Si l’Estat grec ha quedat greument ferit pel tancament de la seva radio i televisió públiques, què no li passarà a una nació sense estat com Catalunya si les seves ràdio i televisió públiques queden convertides en mitjans regionals i de baixa qualitat?”, es pregunta el GPRB en un comunicat.

Així, el Grup Barnils té “seriosos dubtes” sobre l’objectiu dels acomiadaments i la retallada pressupostària quan per altra banda es mantenen els ajuts als grups privats. “Una dinàmica que fa pensar que l’estratègia del Govern, més que ajustar pressupostos, pugui ser la de reformar el model públic de mitjans”, rebla.

Finalment, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) afirma que l’anunci de l’ERO per part de la CCMA és un “cop d’estat” a la negociació col·lectiva, la qual, assegura, el consell de govern ha trencat “sense justificació”, ja que és “rotundament fals” que a les meses negociadores s’hagués estancat la possibilitat de tractar els estalvis.

“Amb aquesta ruptura unilateral i sense fonament, la CCMA està demostrat que s’ha decidit a aplicar un pla que no té justificació empresarial ni laboral, i que deriva només d’opcions ideològiques i polítiques, pels condicionants que afegeix a la negociació la situació política, els xantatges del Govern de Madrid per la flexibilització del dèficit i per l’afinitat de CiU amb determinats interessos mediàtics privats”, etziba l’SPC.

El Sindicat apel·la als grups polítics que reclamin la derogació de les mesures anunciades per la CCMA i el retorn al Parlament del control dels mitjans de la Generalitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram