El Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP), format per diferents sindicats, col·legis i agrupacions professionals ha enviat una carta a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, on demanen una “entrevista urgent” per tractar la constitució d’una mesa sectorial que abordi la crisi dels mitjans i estableixi pautes per superar la situació.

El FOP assegura en la missiva que sense la “intervenció” de l’Executiu espanyol no és fàcil que es pugui establir aquesta plataforma d’anàlisi i assessorament. “És imprescindible la intervenció dels poders públics perquè el problema que la crisi causa en els mitjans de comunicació social sigui tractat amb la urgència i diligència que requereix el caràcter estratègic de la comunicació en la nostra societat”, assegura.

El Fòrum explica que si es perden veus amb el tancament de mitjans o es disminueix la seva plantilla, la qualitat democràtica de la societat “decau”. En aquest sentit, assegura que “silenciar o ometre” aquesta realitat pot portar a “situacions polítiques passades que no van contribuir gens al benestar moral de la nostra societat”.

El FOP considera que la mesa sectorial ha d’estar integrada per les autoritats de l’Administració vinculades a la comunicació, les associacions empresarials, i les organitzacions professionals i sindicals del mateix àmbit.

Preocupació pel deteriorament de les condicions laborals

La setmana passada, el FOP ja va fer públic un comunicat on mostrava la seva preocupació per una “nova allau” de retallades salarials i de plantilles, i la “involució” en la independència dels mitjans públics. Segons l’organització, tots aquests “importants retrocessos” laborals, professionals i en les llibertats provoquen un “profund dany” a la informació i a la indústria, el qual considera que pot costar molts anys el recuperar-se.

Formen part del FOP l’Agrupació de Periodistes de CCOO, l’Agrupació General de Periodistes d’UGT, l’Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió, el Col·legi Professional de Periodistes de Galícia, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·legi Oficial de Periodistes de la Regió de Múrcia, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i el Sindicat de la Imatge-UPIFC.