La Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes i la Federació de Sindicats de Periodistes han explicitat el seu rebuig a les males pràctiques evidenciades en els àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo amb Antonio Garcia Ferreras de laSexta.

“La difusió d’informacions de les quals es coneix la seva falsedat i la connivència amb els poders ocults –organitzats en el allò que s’ha anomenat ‘clavegueres de l’Estat’– és totalment contrària a la deontologia de la professió”, manifesta la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes.

“La utilització dels mitjans en benefici d’interessos espuris va molt més enllà del dret a una línia editorial, totalment legítima, per endinsar-se en pràctiques incompatibles amb l’exercici d’una cosa que es pugui anomenar periodismo”, etziba en un comunicat.

Malgrat entendre que es tracta de pràctiques minoritàries, els col·legis alerten que “no ajuden a millorar la credibilitat d’una professió que no passa pel seu moment de major prestigi”. Per aquest motiu, considera “imperatiu” que el conjunt del sector “expressi amb rotunditat la seva repulsa cap aquests comportaments”.

La Federació de Sindicats de Periodistes recorda l’augment de la “desconfiança” de la ciutadania vers la fiabilitat dels mitjans, i subratlla que les gravacions de Villarejo “són un fet més dels molts en què se sustenta” aquesta tendència.

“Divulgar una informació sabent que és un muntatge ‘massa groller’, amb l’objectiu de perjudicar un partit polític i el seu líder, és una mala pràctica professional que no només perjudica el periodisme, sinó la democràcia”, afirma la FeSP.

L’organització alerta de nou del “perillós deteriorament de la informació” que ofereixen alguns periodistes i mitjans. La situació, diu, evidencia un cop més “la necessitat urgent de regular per llei el dret a la informació de la ciutadania, com han fet la majoria de països democràtics”.

Finalment, la FeSP també fa una crida al periodisme perquè s’organitzi “en defensa de la deontologia professional i del dret a la informació de la ciutadania”, i es rebutgin “aquests lamentables comportaments”.