Durant la darrera vaga general, van coincidir als carrers de Barcelona un grup de treballadors de diversos diaris. D’aquell primer contacte ha sorgit Mitjans en Lluita, una iniciativa que no prové de cap sindicat ni organització concreta i que vol unir esforços entre els treballadors dels diferents mitjans per defensar els drets laborals i professionals, així com el dret a la informació de la ciutadania.

“Davant la gravetat de la situació al sector, pensem que no podem continuar limitant-nos a lluitar empresa per empresa, ERO per ERO i retallada per retallada, que hem de començar a coordinar-nos des de la base”, asseguren al seu blog, posat en marxa aquest dilluns.

Resposta organitzada a les empreses

D’entrada, Mitjans en Lluita està organitzant una assemblea general de treballadors dels mitjans, en principi fixada per al 27 d’abril, l’objectiu de la qual és analitzar la situació actual i plantejar solucions i alternatives.

“Les empreses sí que s’organitzen (només cal veure les propostes que estan posant sobre la taula en les negociacions del conveni de premsa diària) i cal que els treballadors dels mitjans donem una resposta a l’allau d’acomiadaments, les retallades salarials i la reculada generalitzada en les condicions laborals i professionals amb què fem la nostra feina”, afirmen.

“Volem que les patronals sàpiguen que alguna cosa es comença a moure”, avisen. Per fer-ho efectiu i amb embranzida, els integrants de la coordinadora (comitès, delegats o treballadors de La Vanguardia, El Periódico, El País, El Punt Avui, l’Ara, Mundo Deportivo, Sport, Marca, As i El Triangle) convocaran assemblees de treballadors simultànies a les respectives empreses per presentar la iniciativa i començar a debatre propostes de cara a l’assemblea general.