Els comitès d’empresa i els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio han clamat aquest divendres per la renovació dels membres de la CCMA en una compareixença conjunta al Parlament. “No hi ha hagut cap període tan llarg amb el mateix equip al capdavant de la Corporació”, ha resumit la presidenta del comitè d’empresa de TV3, Roser Mercader. Des dels comitès dels mitjans públics s’ha exigit als partits la “despolitització” del consell de govern i l’aplicació de la reforma de la Llei de la CCMA, aprovada per unanimitat fa dos anys i que exigeix una majoria de dos terços de la cambra per escollir el president i els membres. Els consells professionals han fet notar com la “provisionalitat” ha afectat les condicions laborals.

Actualment, dels sis membres que tenia inicialment el consell de govern de la CCMA, només en queden quatre i fa més de dos anys que tenen el mandat caducat. A més, una de les missions del nou consell serà convocar el concurs que preveu la nova llei de l’ens per designar nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio.

Al respecte, les presidentes dels comitès d’empresa de Catalunya Ràdio i TV3, Mercè Alcocer i Roser Mercader, han exigit respectivament que “es compleixi la llei” aprovada el 2019 i que, a més, els grups parlamentaris “posin per davant els interessos” i s’acabi amb “el repartiment de cadires” entre partits que, al seu parer, ha marcat l’elecció dels membres del consell i els equilibris interns als mitjans públics. “Manca de comunicació, vetos creuats, polítiques d’empresa contradictòries… La ràdio n’ha sortit molt perjudicada, i els oients també”, ha assegurat Alcocer als diputats de la comissió de control a l’activitat de la CCMA.

Professionals acreditats i d’àmbits diversos

Pel que fa als perfils dels eventuals nous consellers, Roser Mercader ha argumentat al Parlament que cal no només que siguin “professionals acreditats, qualificats”, sinó també que excedeixin el perfil periodístic habitual. “Tenim reptes tecnològics, industrials; no em canso de repetir que el que fem a la CCMA són processos industrials i una part de vostès es queden amb la idea que la Corporació és només un mitjà de comunicació per controlar-lo”, ha etzibat la representant dels treballadors de TV3.

Totes dues han coincidit que la “provisionalitat” amb què treballa des de fa dos anys l’actual consell de govern ha “afeblit” la imatge i la pròpia activitat dels mitjans públics. “Si no haguéssim tingut un consell de govern polititzat hauríem sigut molt més forts”, ha afegit Mercader, qui ha recordat als diputats que és a les seves mans resoldre aquesta provisionalitat.

En aquesta mateixa línia, Mireia Segú i Maria Alba Gilabert, del consell professional d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, i Marta Prat, del consell professional de programes i continguts culturals i d’entreteniment, han llistat respectivament com aquesta mateixa situació ha sigut un llast per als professionals de la casa.

Les representants dels consells professionals han denunciat mancances, fins i tot materials, i en particular des de Catalunya Ràdio han apuntat que cal “resetejar la casa” a diversos nivells, com la contractació, la promoció interna i les rutines de treball.

Amb matisos, tots els grups parlamentaris a excepció de Vox, han compartit la necessitat de renovar el consell de govern de la CCMA, un compromís que la cambra va aprovar el 2019 i segueix pendent. El partit ultradretà ha advocat en canvi per “dissoldre” la Corporació i “utilitzar aquests diners per atendre les necessitats reals dels catalans”. Maria Alba Gilabert li ha respost que els mitjans públics són “molt necessaris”, que cal que respectin totes les sensibilitats i no siguin governamentals, però que “tancar la barraca i marxar és una solució covarda”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram