El consell de la Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha autoritzat en primera fase l’absorció d’ABC Punto Radio per part de la Cope, la qual queda subordinada al compliment de dos compromisos: a la desvinculació d’una emissora de radio associada a Punto Radio a Astorga (León) i a la desinversió a un tercer d’una altra emissora a Écija (Andalusia).

Segons la CNC, d’aquesta manera, s’evita que l’entitat resultant de l’acord entre Cope i Vocento acapari les emissions radiofòniques d’aquestes poblacions, i s’aconsegueix que no controli la programació i la publicitat de més del 50% de les emissores.

Com que l’operació de concentració ha estat autoritzada en primera fase, no s’han activat les condicions a les quals ha estat vinculada. Així doncs, a partir de la data de la notificació, la CNC disposa d’un mes per realitzar una avaluació inicial de l’operació. Un cop enllestida podrà autoritzar-la directament o iniciar una segona fase si considera que es podria obstaculitzar el manteniment de la competència en tot o part del mercat radiofònic estatal.

A Catalunya, pendents del CAC

D’aquesta manera, la Cope començarà a emetre a partir de divendres tota la seva programació a través de les emissores d’ABC Punto Radio, cosa que ja va començar a fer a principis de febrer amb els programes esportius. Això provocarà que aquest dijous finalitzi la programació d’ABC Punto Radio i s’acabi d’executar l’ERO aprovat per als seus treballadors.

La incògnita és què passarà a Catalunya, on les llicències pertanyen a Onda Rambla i el canvi de prestador ha de rebre l’autorització del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Aquest mateix dimecres, l’ens regulador ha rebut un comunicat d’Onda Rambla amb la nova graella on assegura que es respectarà el compliment dels compromisos assumits en la concessió de la llicència, entre ells l’obligació d’emetre una programació pròpia equivalent al 25% de la programació diària elaborada íntegrament a Catalunya.

Segons explica el CAC, l’escrit ha arribat després que l’ens enviés fins a tres requeriments un cop va rebre l’acord de l’operació. Aquest va ser remés quan el Consell va advertir l’emissora sobre els requisits a complir arran de tenir notícies de l’operació.

Aquest mateix dimecres, el CAC ha respost Onda Rambla recalcant que s’ha de “respectar escrupolosament” els compromisos particulars assumits, i que efectuarà les verificacions necessàries per garantir que així es produeixi.