La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha decidit sancionar l’Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI) iArtistes, Intèrprets i Executants(AIE) amb 1.944.000 i 1.354.000 euros, respectivament, en considerar acreditat que van abusar de la seva posició dominant en el mercat de gestió de drets de propietat intel·lectual. En concret, ambdues entitats van imposar des del 2003 unes “tarifes abusives” a les televisions en obert, les quals la CNC considera “inequitatives i discriminatòries”.

Competència afegeix que l’efecte discriminatori “s’intensifica” per la manca de transparència en els criteris de fixació de les tarifes generals i en les condicions pactades amb les televisions.

“L’actuació d’AGEDI i AIE és una actuació mol allunyada de la necessària transparència, objectivitat i proporcionalitat a les que vénen obligades unes entitats que ostenten la condició de ser les úniques gestores d’uns drets de propietat intel·lectual que resulten imprescindibles per al desenvolupament de l’activitat empresarial dels operadors de televisió”, conclou la CNC.

La denúncia que ha originat la sanció va ser interposada per Antena 3 el setembre del 2010. El 2008, Competència ja va multar AGEDI i AIE amb 815.000 i 615.000 euros, respectivament, també per abús de posició, aquell cop després d’una denúncia de Sogecable, Canal Satélite Digital i la Distribuidora de Televisión Digital.