Nova ronda de sancions de Comissió Nacional dels Mercats i la Competència a les dues principals operadores televisives de l’Estat. En aquesta ocasió, Atresmedia ha estat sancionada amb 594.102 euros per vulnerar el Codi d’Autoregulació en la qualificació per edats, mentre que la multa a Mediaset és de 528.373 euros per publicitat encoberta.

En concret, Atresmedia ha estat triplement sancionada. Per una banda se l’ha multada amb 484.852 euros per dues infraccions administratives greus de caràcter continuat, per haver emès la sèrie Dos hombres y medio a Neox amb la qualificació d’apta per a tots els públics en lloc de no recomanada per a menors de 12 anys. En total van ser 327 capítols entre juny i octubre de 2015, dels quals 20 en la franja horària de protecció reforçada (de 17 a 20 h de dilluns a divendres). 

Per altra banda, la CNMC ha sancionat Atresmedia amb 109.250 euros per una infracció greu per haver emès la pel·lícula American Playboy el 4 de novembre a la nit, també a Neox, amb la qualificació de no recomanada per a menors de 12 anys, quan al seu parer hauria d’haver estat per a menors de 16 o 18 anys.

Per la seva part, Competència ha multat Mediaset amb un total de 528.373 euros per dues infraccions administratives de caràcter greu, en aquest cas per publicitat encoberta de productes relacionats amb la salut al programa Sálvame naranja, emès a Telecinco els dies 11 i 30 de juny. L’ens explica que els fets es van produir durant el microespai Aprende a cuidarte, on en “cap moment” de la seva emissió es va advertir del seu tractament com a publicitat ni va aparèixer una sobreimpressió en aquest sentit.

La CNMC considera que existeix una “clara vinculació” entre els consells impartits en els microespais de salut i les telepromocions mitjançant fórmules que reenvien als productes promocionats posteriorment en el mateix programa. En aquest sentit, la CNMC ja havia sancionat Telecinco per emetre publicitat encoberta de productes de salut a Sálvame i ¡Qué tiempo tan feliz! amb multes de 324.000 i 600.006 euros, respectivament. 

Atresmedia i Mediaset poden interposar un recurs contenciós administratiu contra la resolució de la CNMC davant l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos.