La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha imposat a Atresmedia quatre sancions que sumen 413.424 euros per extralimitar-se en l’emplaçament de productes al programa Decogarden, del canal Nova.

Els fets es van produir els dies 3, 11, 17 i 31 de desembre, en l’emplaçament de Titanlux, Cortina Decor, Tesa i Flower en aquest programa divulgatiu enfocat al món de la decoració, el bricolatge i la jardineria. La CNMC conclou que Decogarden va cometre quatre infraccions administratives greus, una d’elles de caràcter continuat.

La Llei General de Comunicació Audiovisual assenyala: “L’emplaçament no pot condicionar la responsabilitat ni la independència editorial del prestador del servei de comunicació audiovisual. Tampoc pot incitar directament la compra o arrendaments de béns o serveis, realitzar promocions concretes d’aquests o donar prominència indeguda al producte”.

L’ens regulador explica que, malgrat Decogarden va informar als espectador de l’existència d’emplaçament de producte, ha constatat conductes contràries a la normativa, com per exemple “la prominència indeguda d’un producte, tant per la seva reiteració com per la seva durada i tractament de la imatge; mencions verbals a les possibles virtuts, mèrits o altres característiques del producte emplaçat”. La CNMC també ha verificat “la presència de comentaris al·ludint al servei que ofereix una marca per a la compra i lliurament dels seus productes”, entre altres exemples.

Atresmedia pot interposar un recurs contenciós administratiu contra aquesta resolució davant l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos.