Vuit anys després de la seva creació, Comunicàlia haurà de plegar. El proper 31 de març, la junta d’accionistes del Consorci Local i Comarcal de Comunicació, l’ens propietari de Comunicàlia, oficialitzarà el tancament d’aquesta distribuïdora de continguts audiovisuals als canals locals. Però no hi ha marxa enrere, i a les cadenes adherides ja se’ls ha enviat una carta comunicant que a partir del 10 d’abril no rebran la programació habitual. Per evitar que les televisions es quedin de cop i volta sense una part de la seva graella, se’ls subministraran continguts d’estoc i refregits fins al 10 de juny.

Els motius del tancament de Comunicàlia són econòmics. Segons han explicat fonts de l’empresa a Comunicació 21, la Generalitat no ha pogut garantir la seva aportació, i el Consorci ha decidit que tancava l’empresa ja que no hi havia prous diners per poder tirar endavant. En un principi, les diputacions de Lleida i de Girona posaven una part molt important del pressupost i la Generalitat la resta. En els darrers anys, la tendència s’havia invertit i la injecció més important venia del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

El 2010, Comunicàlia ja va veure reduït el seu pressupost en més d’un 30%, però enguany no s’havia pogut tancar un acord perquè la Generalitat seguís aportant la mateixa quantitat, amb la qual cosa no hi havia ni el 50% suficient per tirar endavant, segons han assegurat les mateixes fonts a Comunicació 21.

Adéu a Antena Local

El tancament de Comunicàlia suposa l’acomiadament dels vuit treballadors que hi ha en plantilla. A més, la revista trimestral Antena Local, en principi també es deixa de fer. La publicació la va començar a editar la Federació de Ràdios Locals al juliol del 1996 i anys després la va assumir Comunicàlia. De moment, no se sap si algú n’agafarà ara el relleu.

Comunicàlia va ser creada a l’abril del 2003 per agilitzar la gestió del Consorci Local i Comarcal de Comunicació. L’ens, que de moment continua, tot i que sense activitat, està format per les diputacions de Girona i Lleida, els consells comarcals d’Osona, el Pla d’Urgell, el Baix Empordà, la Cerdanya i el Solsonès, i els ajuntaments d’El Vendrell, Amposta, Mollerussa, Sallent, Navàs, Móra d’Ebre, Bellpuig i Castellar del Vallès.

I ara, què?

A partir d’ara, la trentena llarga de televisions adherides perden una important font de programes i hauran de buscar diferents fórmules per completar la seva graells. Amb tot, vàries televisions també formen part del grup Canal Català i d’altres de Televisions Digitals Independents (TDI). Les que no estan en cap grup empresarial ni a la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) seran les que en principi quedaran més desvalgudes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram