L’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó i d’inhabilitació un agent dels Mossos d’Esquadra, Daniel MC, per agredir Jesús Rodríguez, periodista de la Directa, quan el maig de 2016 cobria les protestes al barri de Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat.

L’agent de la Brigada Mòbil ha estat condemnat per un delicte de lesions amb ús d’instrument perillós i l’agreujant de valer-se del caràcter públic del seu càrrec, però amb l’atenuant de dilacions indegudes. El policia va colpejar amb la porra Rodríguez i li va trencar el dit anular de la mà, que el periodista no pot flexionar del tot.

En canvi, el mosso ha estat absolt d’un delicte contra els drets fonamentals, perquè Jesús Rodríguez no anava identificat com a periodista, ni s’ha acreditat que volgués impedir la seva feina.

Actuació injustificada

La sentència considera provat que l’agent va atemptar contra la integritat física de Rodríguez en una acció que qualifica de “gratuïta” i “innecessària”, ja que on es va produir l’agressió no hi havia aldarulls.

“No es tracta que l’actuació de l’agent no fos proporcional, perquè hauria d’haver utilitzat la defensa d’una altra manera o hauria d’haver colpejat en un altre lloc menys vulnerable del cos. Es tracta que no estava justificat que utilitzés la seva defensa. No va haver-hi cap excés en una actuació justificada de l’agent, sinó una actuació injustificada, contrària al dret”, afirmen els magistrats.

La Fiscalia va rebaixar la petició de dos anys i nou mesos de presó a dos anys, i l’acusació particular de cinc anys a quatre, tenint en compte les dilacions del procés. Per la seva banda, la defensa demanava l’absolució de l’agent, o en tot cas l’eximent complet per actuar en defensa pròpia, per necessitat i compliment del deure, o una pena mínima per l’atenuant de dilacions.

El centre per a la defensa dels drets humans Iríada, que exercia l’acusació popular i la particular, destaca la importància d’aquesta sentència, ja que “posa fre a la impunitat amb la qual a vegades s’ha agredit a periodistes en l’exercici de la seva activitat professional, fonamental per garantir la llibertat d’informació”.