L’inspector de la Policia espanyola Iván Racaj ha acceptat que el juliol de 2018 va agredir el fotoperiodista Jordi Borràs per motius ideològics i ha estat condemnat a un any de presó. A més, haurà d’indemnitzar Borràs amb 7.000 euros i no podrà acostar-s’hi ni comunicar-s’hi durant quatre anys. També s’haurà de fer càrrec dels 4.500 euros de costes judicials i realitzar un curs de prevenció de conductes violentes i un altre diversitat. La pena de presó queda en suspens sempre que no delinqueixi durant dos anys.

La sentència és fruït de l’acord al qual han arribat la defensa del policia, la Fiscalia de Delictes d’Odi, l’acusació particular de Jordi Borràs, i l’acusació popular exercida per l’Ajuntament de Barcelona. A més, l’inspector ha retirat la denúncia que posar contra Borràs on assegurava que va ser el fotoperiodista qui el va atacar.

Victòria inesperada

A la sortida del Jutjat, Jordi Borràs ha expressat la seva satisfacció del que ha qualificat com a “victòria inesperada”. El fotoperiodista ha ressaltat la importància que s’hagi demostrat que l’inspector de la Policia espanyola el va agredir per motius ideològics.

L’objectiu ara és que Iván Racaj sigui expulsat del cos. “Un estat democràtic no pot acceptar que una persona que agredeix un fotoperiodista per la seva manera de pensar pugui exercir de policia”, ha dit Borràs.

Per la seva part, l’advocada Carla Vall ha lamentat els tres anys i mig transcorreguts des de l’agressió i la imputació “injusta” de Borràs. “El dret de defensa no és atribuir fets delictius que no van ocórrer per simular que va ser una baralla, quan en realitat va ser una agressió feixista contra un fotògraf compromès”, ha assenyalat.

Agressió amb visques a Espanya i Franco

Els fets van succeir el 16 de juliol de 2018, quan Jordi Borràs sortia de cobrir la presentació de la Crida Nacional per la República a l’Ateneu Barcelonès i anava a buscar el cotxe. Aleshores, un home d’uns 40 anys el va reconèixer i se li va abraonar al damunt per agredir-lo mentre l’insultava i cridava “viva Espanya” i “viva Franco”, segons va explicar el reporter gràfic, especialitzat en la informació sobre l’extrema dreta.

Quan Borràs va cridar “policia” en senyal d’auxili, l’agressor es va identificar com a tal i va fugir. Alguns vianants van intentar aturar-lo, però els va mostrar la placa de Policia Nacional i va escapolir-se, perdent una bossa amb diversos objectes, entre els quals una navalla.

El Centre d’Urgències Peracamps de Ciutat Vella va certificar que Borràs tenia una fractura nasal i policontusions.

Després es va saber que l’agressor era un comandament de la Brigada Provincial d’Informació especialitzat en l’àmbit gihadista.

Jordi Borràs va denunciar el policia, però aquest també ho va fer contra el fotoperiodista donant la volta al relat. En la seva declaració davant el Jutjat l’octubre de 2018, l’agent va acceptar haver colpejat a Borràs, però va argumentar que va ser per repel·lir una agressió del reporter gràfic, qui segons ell l’havia atacat amb crits de “puta policia” i “puta Espanya”.