El Tribunal de Primera Instància de Brussel·les ha condemnat el periodista Marcos Lamelas, del digital El Confidencial, per calumniar i difamar Plataforma per la Llengua i la seva coordinadora d’internacional Marga Payola. La demanda es va presentar a un tribunal de Brussel·les perquè les informacions de Lamelas difamaven Plataforma per la Llengua Europa, l’entitat que té a Bèlgica.

L’ONG del català va denunciar Marcos Lamelas pels articles El gran lobby del catalán abrió en secreto una filial belga tras los pasos de Puigdemont ( publicat el 2 de febrer de 2020) i Plataforma per la Llengua ya es la principal asociación de apoyo a Puigdemont en Bélgica (del 8 de juny de 2020). En ells el periodista acusava Plataforma per la Llengua Europa i Marga Payola de malversar fons públics per finançar l’exili de Carles Puigdemont amb els diners de les subvencions que rep l’entitat. L’organització subratlla que ha demostrat que aquestes afirmacions són falses mitjançant la informació extreta de comptes bancaris i factures.

El tribunal ha considerat “un agreujant que el periodista publiqués acusacions d’aquesta gravetat sense haver-les verificat”, assenyala l’entitat. El jutge belga entén que la difusió dels articles a El Confidencial i a les seves xarxes socials ha generat “un greuge contra l’entitat que ha perjudicat la seva imatge i credibilitat”, segons explica l’ONG en un comunicat. Plataforma ressalta que, en el seu dia, les xarxes “es van omplir de comentaris negatius contra la cultura catalana”, i que alguns diputats de Ciutadans van difondre les “difamacions” al Parlament de Catalunya.

Plataforma per la Llengua demanava a Lamelas un euro d’indemnització, però reclama que El Confidencial i tothom que va donar credibilitat a les informacions “falses” del periodista rectifiquin i es facin ressò de la condemna per difamacions i calúmnies.

L’ONG del català ressalta que, en casos similars denunciats davant de tribunals espanyols, “les difamacions no han acabat essent condemnades”. Així doncs, l’entitat espera que la jurisprudència creada arran d’aquest cas “sigui la que es tingui en compte a partir d’ara”.