Pedro Jiménez és culpable d’un “delicte continuat de calúmnies” per haver publicat al web de la Cadena SER, al març del 2007, una sèrie d’articles sobre CIPIE, una ONG per a projectes a l’exterior presidida per Pablo Izquierdo (excap de premsa d’Aznar i diputat del PP), que estava sent investigada per l’oficina antifrau de la Unió Europea per irregularitats en la gestió.

Almenys així ho entén el jutge Javier María Calderón González, després que el periodista de la Cadena SER no volgués en cap moment identificar les seves fonts, treballadors de la ONG que temien ser acomiadats, i malgrat demostrar-se que les indagacions de Jiménez anaven per bon camí.

Segons denuncia l’emissora, el magistrat no va admetre com a prova que la UE havia demanat a la Direcció General de Cooperació que s’exigís a CIPIE la devolució de part dels fons rebuts. Tot i així, el jutge considera que Jiménez és culpable d’un delicte de “calúmnies” per haver-ho publicat, ja que “no va ser veraç” ni la seva publicació estava “justificada pel legítim exercici de la llibertat d’expressió”.

Devolució dels fons rebuts

En la investigació de Jiménez, aquest indagava si els diners públics per a la reconstrucció d’habitatges a El Salvador després de l’huracà Mitch realment estaven arribant al seu destí, ja que s’havien detectat irregularitats. Alguns dels treballadors de CIPIE van aportar com a prova d’aquestes les factures falses que havien entregat per esquivar les investigacions obertes per les autoritats. A més, dels estaments europeus, el Ministeri d’Exteriors espanyol, després d’una auditoria realitzada per la Intervenció General de l’Estat, també ha reclamat a la ONG la devolució de part dels fons rebuts.

Malgrat tot, el magistrat del Jutjat Penal número 5 de Madrid ha condemnat Pedro Jiménez a indemntizar Pablo Hernández i la Fundació amb 20.000 euros a cadascun, fent responsable subsidiària del pagament la Cadena SER. En canvi, l’absol del delicte d’injúries. A banda, absol Gerardo González, director de la pàgina web de l’emissora que també havia estat denunciat per CIPIE. La sentència serà recorreguda per la SER.

Suport de la professió

Després de conèixer-se la sentència, Jiménez ha rebut nombroses mostres de recolzament. L’Associació de Premsa de Madrid (APM) ha mostrat la seva “sorpresa” i “preocupació”, i espera que un tribunal superior anul·li la sentència i la situï “en el catàleg de les decisions extravagants i contràries a la llibertat d’informació”. Des de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) també han protestat per una sentència “desmesurada” que va “contra el periodisme i el dret a informar en llibertat”.

A la xarxa, nombrosos periodistes han donat suport a Jiménez a través de l’etiqueta #PeriodismoLibre.