El president de Telecinco, Alejandro Echevarría, va deixar oficialment aquest dijous la presidència de la Unió de Televisions Comercials Associades (UTECA), però de moment no hi ha substitut per falta d’acord, i el seu successor es podria decidir en la propera reunió de la junta.

A les travesses sonen José Miguel Contreras, conseller delegat de La Sexta, en representació dels interessos de les cadenes ‘petites’, i Maurizio Carlotti, vicepresident d’Antena 3, l’aposta de les ‘grans’. El primer partiria amb cert avantatge al pertànyer a una cadena que encara no ha ostentat la presidència. El tapat, com a home de consens, seria José Manuel Vargas, de Net TV (Vocento), cadena que tampoc ha presidit la patronal de les televisions privades.

La sortida d’Echvarría, tot i que un any i mig després d’haver finalitzat els dos anys de mandat que atorguen els estatuts de l’associació, s’hauria produït per les pressions de les teles petites, que volen una major representació en la presa de decisions.

Malgrat que la presidència és rotatòria, les grans cadenes voldrien conservar-la per consolidar tot l’aconseguit fins ara; de fet, només han presidit la UTECA Telecinco, Antena 3 i Sogecable. A més, voldrien implantar uns nous estatuts que establissin un pes de les decisions que no fos equitatiu, sinó que respongués a la nova configuració del panorama audiovisual.

El principal repte de les privades és aconseguir que les televisions autonòmiques segueixin el mateix camí que TVE i eliminin la publicitat. En aquest sentit, la patronal de les privades ha encarregat a Deloitte un estudi on s’analitzaran alternatives a les autonòmiques sense publicitat i uns millors usos de l’espai radioelèctric. La intenció és presentar-lo abans de les eleccions del maig.