La xarxa d’entitats Enllaçats per la Llengua ha posat en marxa una campanya per demanar el bastiment d’un espai de comunicació en català i la reciprocitat de tots els canals de ràdio i televisió entre els diferents territoris. La iniciativa es vehicula amb un manifest obert a l’adhesió on es denuncia la “greu situació general” que travessen els mitjans en català, la no reobertura de RTVV, i el “greuge comparatiu” que pateix la llengua respecte d’altres com el castellà.

ExLL assenyala que, malgrat en les recents eleccions a l’Aragó, Illes Balears, País Valencià i Catalunya s’han configurat unes majories favorables a l’ús i la presència pública de la llengua pròpia, no hi ha hagut “cap progrés visible” en el camp dels mitjans de comunicació en català, on la situació recalca que és “realment preocupant”.

En aquest sentit, recorda que al País Valencià es va tancar la radiotelevisió pública i es continuen “impedint” les emissions de la CCMA, mentre que a Catalunya i les Illes no hi ha reciprocitat. En canvi, ressalta que la presència de mitjans públics i privats en castellà “és aclaparadora”, i que l’Estat espanyol no pren cap mesura per “reequilibrar” la situació.

“De fet, no sols no fomenta la presència normal del català en els mitjans, sinó que la dificulta i fins i tot arriba a incomplir de manera flagrant la legislació internacional que ha subscrit”, afegeix l’ExLL en referència a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que en l’article 11.2 insta a “garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima”.

Cooperació en producció

Per tot plegat, Enllaçats per la Llengua demana que les emissions de la CCMA i IB3 arribin a tots els territoris de parla catalana; que es recuperi “amb la màxima urgència” RTVV, i que es faci efectiu que totes les emissions de les ràdios i televisions públiques siguin en català. A més, demana establir la “col·laboració necessària” entre tots els ens de comunicació dels territoris catalanoparlants en la realització de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc.

Una cooperació que, destaca, fomentaria la indústria audiovisual i permetria “reduir els costos i maximitzar els resultats”, alhora que obriria la ciutadania de cada territori “a accents i perspectives diverses i enriquidores” de la llengua.

Finalment, la xarxa d’entitats exigeix al Govern espanyol “que sigui respectuós amb tots els seus ciutadans catalanoparlants i defensi els seus drets, i per tant també la seva llengua”, i conseqüentment amb això, no només asseguri la lliure recepció de les emissions en català, sinó que també “promogui una actuació positiva” perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua “tinguin una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram