El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya han denunciat “les complicitats d’una minoria de mitjans i periodistes amb les clavegueres de l’Estat”. Ambdues entitats han volgut pronunciar-se davant els àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo on Antonio Garcia Ferreras de laSexta admet haver difós informació falsa sobre l’exlíder de Podem, Pablo Iglesias. “Les males pràctiques d’una minoria de periodistes de mitjans de comunicació no només perjudiquen la credibilitat del conjunt de la professió, sinó que malmeten la democràcia”, assenyalen.

El CPC i el CIC constaten que els àudios fets públics per Crónica Libre revelen que “a l’hora de construir mentides i intoxicar i manipular a la ciutadania, les clavegueres de l’Estat han comptat amb la complicitat d’alguns responsables de mitjans, periodistes, articulistes i tertulians”. En aquest sentit, apunten que “el més greu és que, en la majoria dels casos, els periodistes i mitjans implicats sabien que es tractava d’informacions falses i en feien difusió”.

El Col·legi i el Consell denuncien que l’ecosistema mediàtic “pateix una opacitat que oculta, sovint, els veritables interessos d’alguns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda”. Uns mitjans que “responen als interessos de determinats grups de pressió econòmica, i que tenen com a única funció desgastar càrrecs públics que posen límits al seu poder”, afirmen.

Davant d’aquesta situació, el CPC i el CIC consideren que és necessària una “regeneració democràtica”, però que aquesta no és possible si no s’acompanya d’una “regeneració del periodisme”.