Daniel Condeminas durant la seva ponència a Temuco el 25 de novembre.

Aquesta setmana s’ha celebrat a Xile el Seminari Internacional Experiències de Revitalització de Llengües Indígenes, que organitza la Sotsdirecció de Pobles Originaris que depèn del Govern del país, amb dues seus: Temuco, la principal ciutat en territori maputxe, i Santiago de Xile. En el seminari, que ha comptat amb l’assistència de prop de 300 persones vinculades als sectors educatius, culturals, governamentals i associatius, Daniel Condeminas ha explicat en dues ponències el paper estratègic dels mitjans de comunicació com a eines de dinamització i normalització lingüística i cultural, així com el creixent protagonisme de xarxes socials en la projecció d’una llengua, especialment pensant en infants i joves.

Així, més enllà de l’exitosa trajectòria de les ràdios i televisions en català, amb un model competitiu respecte de l’oferta en castellà existent abans i ara, tant en ofertes generalistes com temàtiques, Condeminas ha posat l’accent en l’oportunitat que ofereix internet per connectar comunitats lingüístiques i, en concret, de poder generar i potenciar referents generacionals i en la pròpia llengua com els youtubers i instagramers. A més de la conferència centrada en aquests temes, el consultor en comunicació català ha participat en una taula rodona al costat d’editors i productors de programes de ràdio maputxes.

Aquest seminari és una de les principals activitats de l’Any Internacional de les Llengües Indígenes proclamat per l’ONU, i té com a objectiu principal esdevenir un espai de reflexió i intercanvi d’experiències respecte dels processos de dinamització i normalització de llengües no oficials o minoritzades d’Amèrica i Europa.

A més de la ministra de les Cultures, les Arts i el Patrimoni de Xile, Consuelo Valdés Chadwick, al seminari han intervingut experts en l’aprenentatge i la revitalització dels set idiomes indígenes existents al país: l’aimara, el quítxua, el rapa nui, el kawésqar, el yagan, el mapuzungun –també parlat a l’Argentina– i el ckunza. Juntament amb ells s’han programat conferències que han compartit les experiències a Bolívia (amb l’aimara), Perú (amb el quítxua), i País Basc.

El consultor en comunicació Daniel Condeminas ja havia estat ponent en jornades o seminaris vinculats als mitjans en dues ocasions anteriors al mateix Xile, i té un ampli coneixement de la realitat dels pobles indígenes americans gràcies a tallers formatius i conferències celebrades a Guatemala, Panamà, Mèxic, Equador, Veneçuela i Colòmbia.