Els treballadors de Televisió de Catalunya s’han concentrat aquest migdia davant la direcció d’informatius de la cadena per protestar contra la rescissió de contractes amb les productores i col·laboradors i el corresponent tancament de les delegacions de Terres de l’Ebre, Pirineus, Pallars i Perpinyà.

Els concentrats, que portaven cartells amb fotos d’alguns dels afectats i que han pujat en grup al despatx de la direcció, han demanat la dimissió del director de TV3, Eugeni Sallent, i del president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart.

“Nova amputació”

“La mesura, presa bruscament i al marge de la representació dels treballadors, no sols és una brutalitat laboral, sinó també un atac frontal als principis constitutius de la Corporació, que contempla la cobertura territorial i la informació de proximitat com a eina bàsica per a una programació per a tota la població”, afirma el comitè d’empresa.

Els representants dels treballadors asseguren que aquesta mesura és una “nova amputació” que s’ha d’afegir al tancament de les corresponsalies de Rabat i Amèrica Llatina, a l’acomiadament de gairebé 400 treballadors temporals, i a la retallada del pressupost en més de 100 milions d’euros en els dos darrers anys.


Per al comitè, tot plegat forma part d’un “pla” fruit de l’acord CiU-PP de l’anterior legislatura, el qual “atempta contra els llocs de treball i el model de televisió pública”.

A més, ha fet una crida a la “mobilització sostinguda” per alertar l’opinió pública i els representants polítics de “l’amenaça que ja s’està executant contra el model de TVC”.

El Consell Professional diu que es traspassa “una línia vermella”

El Consell Professional de TVC considera que el tancament de les delegacions va en contra del model de televisió pública i de país construït en els darrers 30 anys, ja que “comportarà necessàriament un greu empitjorament” de la implantació al territori, mentre que els punts de vista i les preocupacions de les comarques afectades seran “molt menys visibles” per a la resta de ciutadans.

Per al consell que representa els professionals de la información de TV3, amb aquesta decisió es traspassa “una línia vermella”, perquè posa en “risc” el model d’implantació al territori, el qual assegura és una de les “raons d’existir” de la televisió pública catalana.

Segons explica el Consell Professional, la direcció d’informatius, amb la que s’ha reunit, assumeix una decisió que ha estat presa des de la direcció de TVC i la CCMA. A més, tot i reconèixer que es perdrà “múscul”, hauria assegurat que s’intentarà que els efectes es notin el mínim possible, cobrint els territoris que ara queden descoberts fent un esforç des de la resta de delegacions i amb material de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), amb la que van signar un conveni de col·laboració el passat maig.

Però el Consell Professional  considera que amb això no n’hi haurà prou: “No es tracta només del temps necessari per arribar a aquests territoris: des de la distància és impossible fer un seguiment periodístic del territori amb la mateixa qualitat i quantitat que feien els nostres companys, que ara s’han quedat sense feina”, replica en un comunicat.