L’Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat al Govern de les Illes i a la Generalitat que iniciïn un procés de negociació política amb l’objectiu d’aconseguir, en un termini de dos mesos, que Esport3 arribi “íntegrament” a l’arxipèlag. L’entitat entén que és “fonamental” assegurar que la ciutadania pugui accedir al màxim d’hores de programació en català, per així “contrarestar la multiplicació del nombre de canals” en castellà, a més de finalitzar la legislatura (al maig hi ha eleccions) “acabant el procés de recepció de tots els canals de la CCMA”.

Per la seva part, el PSM-Entesa Nacionalista ha assegurat que treballarà perquè des del Govern s’adoptin les mesures escaients per facilitar la recepció del senyal televisiu d’Esport3. Des de l’agrupació es considera “imprescindible” avançar en la consolidació de l’espai comunicatiu en català.

Els nacionalistes afirmen que entre el Govern balear i la Generalitat i, si cal, amb modificacions de la normativa estatal, s’ha de trobar la fórmula tècnica i legal per permetre que els ciutadans de les Illes “segueixin gaudint de tota l’oferta televisiva en català”. En aquest sentit, consideren que un acord de col·laboració o d’associació entre els ens públics de radiotelevisió de les Illes Balears i de Catalunya (EPRTVIB i CCMA) “solucionaria” qüestions com la compra conjunta de drets d’emissió per a tots els territoris, i “possibilitaria” l’adopció d’una estratègia comuna dels mitjans audiovisuals públics en català.

Assumptes pendents

Per altra banda, en un comunicat, l’Obra Cultural Balear recorda al Govern de les Illes Balears que encara hi ha alguns assumptes pendents en relació amb la recepció dels mitjans de comunicació audiovisuals en català. “En primer lloc, encara no s’ha concretat la recepció dels canals televisius valencians. En segon lloc, s’ha de recuperar la recepció de les ràdios que han desaparegut recentment (IcatFM, Catalunya Informació). I en tercer lloc, cal assegurar l’arribada íntegra de les emissores de la CCMA, amb la informació de dades i els serveis de dual, subtítols per a sords i teletext”, assenyala l’entitat.