Cotxe d’època fent proves de rodatge a Besalú (foto: Lourdes Casademont / ACN).

La Confederació Nacional del Treball ha denunciat davant d’Inspecció de Treball l’empresa Màlaga Fresco Costa del Sol que ha contractat el personal que treballa en el rodatge de la sèrie Westworld d’HBO que aquests dies ha rodat a Besalú. Els motius són la “volatilitat de l’empresa” i la “precarietat generalitzada” amb la subcontractació de treballadors.

El sindicat denuncia que des del 22 de maig hi ha prop d’un centenar de persones treballant jornades de 15 hores a un preu tancat i amb un màxim de 80 euros per la jornada de 12 hores. També ha detectat que hi ha qui treballa 12 hores de nit per 55 euros i que se serveixen dinars segons “la classe social del personal”, posant l’exemple d’una escudella de cigrons servida en un got de cartró en el pitjor dels casos.

La CNT també ha denunciat que la majoria de persones contractades per l’empresa desconeixen la seva situació legal perquè no se’ls ha proporcionat el contracte per comprovar les condicions i signar.

En un comunicat, relacionen l’“explotació” laboral denunciada amb la temàtica que es roda a Besalú. Les escenes que es graven Westworld estan ambientades en la invasió alemanya per Europa, “quan el feixisme extrem contrarestava el moviment obrer i superava el neoliberalisme”. Segons el sindicat, “allò que a la pantalla semblarà un joc, en realitat té el rerefons de l’explotació de centenars de persones de tots els departaments de l’empresa de Málaga Fresco Costa del Sol”.

Finalment, el sindicat recorda que s’han complert 100 anys de l’establiment de la jornada laboral de 8 hores a Espanya, quan “el sindicat CNT va guanyar la coneguda vaga de ‘la Canadenca’ el 1919, esdevenint pioners a tot el món en aconseguir tal cosa per llei”. I afegeix: “Just després d’això va ascendir el feixisme per quasi tota Europa” i lamenten que en ple segle XXI, “la classe treballadora encara s’ha d’estar barallant per aquesta conquesta, en aquest cas veient els uniformes de les ‘SS’ alemanyes desfilant per Besalú”.