La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i la Xarxa de Mitjans Comunitaris (ReMC) han elaborat un informe sobre la llibertat d’expressió a l’Estat on constaten la reculada que s’està vivint en aquesta matèria. El document denuncia l’increment d’agressions i de dificultats per desenvolupar la seva feina, així l’incompliment de la legislació audiovisual per part del Govern espanyol.

L’informe, que aporta nombrosos casos concrets, ha estat enviat a diferents organitzacions internacionals i estatals, així com a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i al Defensor del Poble. La Federació Europea de Periodistes ja ha donat suport a FeSP i ReMC. 

En el document, ambdues organitzacions denuncien l’augment d’agressions a periodistes i fotoperiodistes per part d’alguns agents dels cossos i forces de seguretat, tant estatals com autonòmics, quan exerceixen la seva professió en manifestacions i protestes públiques, així com la creixent obstaculització a la seva tasca.

FeSL i ReMC apunten que els principals afectats són els professionals freelance i els col·laboradors de publicacions modestes i emissores comunitàries, de manera especial quan registren les detencions de manifestants o les càrregues dels agents contra ells.

La situació dels mitjans comunitaris

L’informe també denuncia que el Govern espanyol i els de diverses comunitats autònomes incompleixen la Llei General de Comunicació Audiovisual i no responen o deneguen les sol·licituds de llicències per a emissores de ràdio i televisió comunitàries.

En aquest sentit, recorden que, malgrat els més de quatre anys transcorreguts des de l’aprovació de la llei, l’Executiu encara no ha desenvolupat les disposicions previstes en la normativa respecte a les emissores comunitàries.

Aquest fet, afegeixen, és utilitzat per algunes comunitats autònomes com a excusa per negar les sol·licituds de llicències. A més, FeSP i ReMC denuncien que diverses emissores comunitàries de ràdio i televisió han estat “pressionades i expedientades” per les diferents administracions perquè cessin les seves emissions amb l’argument de la manca de llicència.

Ambdues organitzacions recorden que, fa dos anys, la defensora del poble, Soledad Becerril, va comunicar a la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació la seva obligació de desenvolupar el reglament de la llei audiovisual, sense que s’hagi produït cap avenç. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram