El jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el cas Gürtel, Pablo Ruz, ha imputat el sotsdirector econòmic i financer de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Ricardo Calatayud, pel suposat desviament de fonts públics de l’ens arran de la visita del Papa a València a l’estiu del 2006. Només conèixer-se la notícia, el director general de l’ens, José López Jaraba, ha destituït Calatayud de forma fulminant aquest divendres. “És evident que una persona acusada de l’espoli de RTVV no pot ser al mateix temps l’encarregada de gestionar-la i sanejar-la”, ha denunciat Intersindical Valenciana.

Segons informa El País, la trama Gürtel es va quedar amb gairebé la meitat dels 7,4 milions d’euros que Canal 9 va destinar a la cobertura de la visita de Benet XVI amb distribuïdes per la ciutat. El diari assenyala que l’aleshores cap del departament tècnic de la cadena i també imputat, Luis Sabater, va acusar Ricardo Calatayud i l’exdirector de RTVV, Pedro García, de dirigir el frau.

Les investigacions apunten que es va utilitzar una constructora de Lleó sense experiència audiovisual, Teconsa, com a pantalla per guanyar l’adjudicació. Aquesta després va subcontractar la feina a diverses empreses especialitzades per 3,2 milions; dels restants 7,4 milions, mig se l’hauria quedat Pedro García, i la resta s’hauria repartit entre els caps de la trama Gürtel.

Qui serà el pròxim imputat?

A Intersindical Valenciana es pregunten qui serà el proper acusat en el cas, ja que “la major part dels membres que compartiren la mesa de contractació amb Calatayud continuen al capdavant dels seus càrrecs directius en la radiotelevisió pública valenciana”. Per això, demanen al president Alberto Fabra que actuï i no esperi a què el jutge imputi a gran part dels actuals directius.

A més, el sindicat demana a Fabra que paralitzi l’ERO que afectarà més de 1.00 treballadors, ja que aquests no són els culpables de la situació de la radiotelevisió pública, sinó els directius, que “l’han portada a la ruïna econòmica i el descrèdit social amb una gestió corrupta, nefasta i empresarialment suïcida”.