Els responsables de la secció d’internacional de RTVE –Juan Tato, Guillaume Bontoux i Sylvia Fernández de Bobadilla– han presentat la dimissió pel veto a realitzar un viatge al Sàhara Occidental organitzat pel Front Polisario, en el qual també participaven una cinquantena de periodistes de mitjans estatals i internacionals.

Els consells d’informatius de TVE, RNE i RTVE.es han donat suport als tres dimissionaris, tot lamentant la decisió de no permetre el viatge i les “incomprensibles raons esgrimides”. A més, exigeixen al director de continguts informatius de RTVE, Esteve Crespo, i al president de la corporació, José Manuel Pérez Tornero, que expliquin a la plantilla i la ciutadania “les raons reals del veto i quins van ser els seus responsables”.

De fet, agraeixen els “esforços” realitzats per la directora de RNE, Mamen del Cerro, i del director de TVE, Pau Fons, perquè es reconsiderés la decisió de no viatjar a Tinduf, tot i que sense èxit.

“Aquestes dimissions demostren l’incorruptible compromís de la majoria de periodistes de RTVE amb la informació de servei públic”, ressalten els consells d’informatius en un comunicat. “Desafortunadament, són massa les ocasions en què tenen que ser els professionals de base els que mostrin la decència i dignitat d’aquesta casa”, afegeixen, tot convidant els màxims directius a reflexionar sobre el que ha passat i el significat de les dimissions.

Els consells d’informatius diuen intuir que l’alta direcció de RTVE “no és impermeable a les pressions polítiques, sinó que, desafortunadament, sembla canalitzar-les”.

Arguments “inacceptables”

Els consells d’informatius de TVE, RNE i RTVE.es expliquen que aquest tipus de viatges organitzats per als mitjans són comuns, i en els quals la corporació “ha participat i participa activament amb normalitat, també per acudir al Sàhara Occidental”.

En una reunió amb Esteve Crespo el passat divendres, el director de continguts informatius de RTVE els va donar quatre arguments per no fer el viatge, segons expliquen els consells: perquè suposaria “tenir un equip ‘hipotecat’ durant varis dies”; que el viatge era “de part”, perquè l’organitzava el Front Polisario; que “el moment és delicat”, i que la informació es donaria a través d’agència.

Els consells professionals consideren que aquests arguments són “inacceptables”. Per una banda, recorden que als mitjans públics estatals es realitzen moltes cobertures “en molt diverses circumstàncies”, sempre tenint en compte el context per realitzar les seves informacions i també qui organitza l’esdeveniment. En aquest sentit, subratllen els actes organitzats per partits polítics, els quals “l’enorme majoria són ‘de part’ i resultaria implantejable vetar la seva cobertura informativa per aquesta raó”, apunten.

“Als consells d’informatius ens astora profundament que la nostra direcció no consideri que, davant qualsevol problema, moment o lloc ‘delicat’, els periodistes d’un mitjà de comunicació públic no siguem els primers en voler estar, veure i explicar, sense mediacions ni pressions de cap classe”, assenyalen sobre un altre dels arguments donats per Crespo.

RTVE nega el veto

Davant la polseguera aixecada, la direcció de RTVE ha negat el veto. “El que s’ha rebutjat, en compliment de l’esperit establert en el seu Estatut de la Informació, és l’acceptar viatges organitzats o sufragats per fonts interessades”, assegura, tot afegint que està treballant “per enviar, pels seus propis mitjans, un equip d’informadors a Tinduf”. Sobre la dimissió dels responsables de la secció, no en diu res.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram