La periodista Arantxa Torres, editora de l’informatiu del centre territorial de TVE a València, va dimitir aquest dimarts després que la direcció censurés el vídeo en què la secretària d’Estat de Comunicació del Govern espanyol, Carmen Martínez de Castro, menyspreava un grup de pensionistes que escridassava Mariano Rajoy quan arribava a l’Ajuntament d’Alacant. “Venen ganes de fer-los una botifarra i dir ‘us foteu'”, se l’escolta dir en to burleta en un vídeo enregistrat per la periodista Isabel Montaño, de la cadena local 12TV.

El Consell d’Informatius de TVE explica a la plantilla en un comunicat intern que Torres ha dimitit “per una sèrie de desacords amb la direcció i perquè, malgrat la seva confiança en el cap d’informatius del centre, no comparteix la filosofia amb la qual es treballa”, segons informa Vertele.

La gota que ha fet vessar el got ha estat “la censura imposada” des de la direcció del centre territorial de València i dels serveis informatius de Madrid amb el vídeo de la cap de comunicació de Rajoy, assenyala l’òrgan professional.

El CdI explica que l’editora va manifestar el seu desacord amb la mesura i va comptar amb el suport del cap d’informatius, que va mitjançar perquè s’emetés. Al final, la peça es va incloure sense so en l’informatiu per al País Valencià, mentre que en l’edició estatal no es va ni emetre.

La Unió de Periodistes Valencians considera que la censura del vídeo de la secretària d’Estat de Comunicació suposa una “flagrant vulneració de la independència, el pluralisme i l’objectivitat” en la feina dels professionals, i ha exigit “respecte” als directius de RTVE.

Per a l’entitat, es tracta d’una “greu retallada de la llibertat d’expressió i del dret a la informació que s’exerceix des d’una cadena pública contra els i les professionals de la informació i, per extensió, contra la ciutadania”.