L’Info K del passat 12 de setembre, on es va abordar la cadena humana de la Via Catalana cap a la Independència, ha provocat una nova tempesta política i mediàtica. La polèmica va sorgir cinc dies després de la seva emissió, arran de les portades d’El Mundo i La Razón d’aquest dimarts, on acusen Televisió de Catalunya d’utilitzar menors per fomentar l’independentisme.

Durant el reportatge, que no va ser el tema principal de l’informatiu del canal Super3, diversos nens i nenes expliquen per què van participar en la mobilització del passat 11 de setembre. Davant la volada que van adquirir les crítiques, l’escriptor Joan Carreras, creador de l’Info K, va explicar al seu blog l’origen del programa i que, des dels seus inicis, l’any 2001, els menors han parlat de guerres, atacs terroristes, violacions i abusos, entre d’altres.

C’s i PP demanen caps

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va ser el primer en reaccionar, qualificant el vídeo “d’immoral” i assegurant que una televisió pública “no hauria de dedicar-se a fomentar una ideologia, i molt menys entre els menors d’edat”. També va acusar TVC d’estar “claríssimament” al servei de l’independentisme, i va afegir que en aquest cas la “gravetat” era superior per tractar-se d’un canal infantil.

Finalment, Rivera va demanar la dimissió de la persona responsable del reportatge, va anunciar que el seu partit havia presentat una proposta perquè Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) “actuï i decideixi si ha de censurar aquest vídeo”, i va instar la Fiscalia a analitzar si aquest tipus de continguts “incentiven l’odi entre menors”.

Posteriorment, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va denunciar la “utilització i adoctrinament dels nostres fills per difondre un missatge polític”, fet que va qualificar “d’intolerable, indignant i vergonyós”.

Per això, Sánchez-Camacho va demanar la compareixença al Parlament del director de TV3, Eugeni Sallent, així com la seva dimissió. “Els mitjans de comunicació públics no poden estar al servei de la manipulació ideològica i l’adoctrinament”, va reblar.

Per al portaveu del grup socialista, Maurici Lucena, el que ha passat és “especialment greu”, perquè la imatge dels menors “ha d’estar especialment protegida en qualsevol democràcia avançada”, i va convidar Sallent a donar explicacions de forma “immediata”.

A més, Lucena va avançat que el PSC sol·licitarà la compareixença del conseller de la Presidència, Francesc Homs, i que portaria el tema davant l’oficina d’infància de la Sindicatura de Greuges.

CiU, ERC i ICV-EUiA troben desmesurada la polèmica

Precisament, Francesc Homs va assegurar que les comparacions de l’Info K amb el NO-DO només s’havien pogut fer “des de la ignorància o la mala fe”, i que la cesura és “contraproduent i antidemocràtica”. El conseller també va recordar que l’espai ha tractat tot tipus de temes, i que el 2005 la UNICEF li va atorgar un premi periodístic.

Per la seva part, la portaveu d’ERC, Marta Rovira, va titllar la reacció contra el programa d’“absolutament exagerada”, i a la d’ICV-EUiA, Dolors Camats, li va semblar “fora de lloc” qüestionar si poden sortir nens a l’Info K.

El ‘Telediario’ com a rèplica

A les xarxes socials, la polèmica va estar present al llarg del dia amb comentaris de tot tipus. Als més bel·ligerants amb l’Info K de la Via Catalana per la “utilització” dels nens, però, l’hemeroteca els va jugar una mala passada. Nació Digital va rescatar un Telediario del 15 d’octubre del 2012, on una nena catalana parlava del rei com “el patró d’un vaixell anomenat Espanya” que ha d’evitar que ningú en baixi.

Des de Mèdia.cat, també van recordar que diaris com La Razón o La Vanguardia es van fer ressò de les declaracions de la nena per treure’n “conclusions polítiques”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram