L’associació Dones Visuals fa un pas més cap a un audiovisual català “més just i divers”, tant en termes de representativitat com de representació. El Pla estratègic per un audiovisual igualitari i inclusiu consta de quatre línies de treball.

Per una banda, realitzarà una anàlisi de les bones pràctiques en perspectiva de gènere i diversitat d’altres institucions i entitats de la cultura audiovisual i d’àmbit internacional en matèria de formacions, mesures correctores, criteris aplicats a les convocatòries públiques i privades, i tipus de dades que es recullen amb la finalitat d’elaborar un informe.

Un altre eix és l’elaboració d’eines per identificar i recaptar les dades de les professionals desagregades per diversitats amb persones i entitats expertes, amb l’estudi i l’anàlisi de la situació actual en la indústria en aquests termes.

A més, Dones Visuals impulsarà un pla de formacions adreçades a professionals de tota la cadena de creació, producció i exhibició del sector, així com a les administracions que lideren la cultura audiovisual a Catalunya. Les formacions s’enfocaran a treballar l’imaginari, els prejudicis inconscients, la representació i la representativitat.

Finalment, l’entitat vol dissenyar i implantar un programa de creació audiovisual, Acció Arrel, centrat en la primera fase de desenvolupament d’un projecte audiovisual. La iniciativa pretén ser un programa d’acompanyament i assessorament, adreçat a cineastes que s’identifiquin com a dones, o que al néixer se’ls hi assignés el gènere femení, pertanyents a col·lectius històricament discriminats, sigui per condició de gènere, orientació sexual, identitat de gènere, raça, origen, ètnia, edat, poder adquisitiu, religió, discapacitat / diversitat funcional i/o intel·lectual.

Canviar el paradigma des del qual s’ha construït l’imaginari audiovisual

El Pla estratègic per a un audiovisual igualitari i inclusiu és una continuació de la tasca iniciada per Dones Visuals el 2019, quan va començar a aplicar mesures específiques des d’una perspectiva interseccional, tant en els programes del Pla d’Acció com en les propostes presentades a les principals institucions de l’audiovisual.

Des d’aleshores, l’associació ha posat de manifest que cal un compromís de l’administració i de tot el sector “per aconseguir no solament un audiovisual lliure de discriminació, sinó per enriquir-lo amb narratives, temàtiques i cinematografies que també necessiten una perspectiva diferent i renovadora dels cànons heteropatriarcals i colonials”.

Dones Visual remarca que “és necessari i urgent que el paradigma des del qual s’ha construït l’imaginari audiovisual canviï”. Perquè es produeixi aquest canvi, l’associació creu que cal “saber com som i on som”, i aprendre d’experiències exitoses i inspiradores d’arreu per adoptar les “mesures correctores oportunes”.

“Hem de deconstruir els nostres prejudicis conscients i inconscients, hem de formar-nos i hem de generar un veritable espai d’igualtat d’oportunitats i així transformar el nostre audiovisual en un de més igualitari i inclusiu”, assenyalen des de Dones Visuals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram