L’associació Dones Visuals ha presentat una guia de bones pràctiques per assolir un audiovisual divers, igualitari i inclusiu a Catalunya. Es tracta d’una eina oberta d’acompanyament i informació que incorpora propostes per enriquir la manera amb què es crea i pensa l’audiovisual; incentiva pràctiques laborals inclusives i lliures de discriminacions, i proposa imaginaris que defugin les representacions masclistes, racistes, colonials, xenòfobes, capacitistes, LGTBIQA-fòbiques o classistes.

La guia Transformem l’audiovisual. Bones pràctiques per un audiovisual divers, igualitari i inclusiu davant i darrere de la pantalla arriba un any després que Dones Visuals impulsés el Pla estratègic per un audiovisual igualitari i inclusiu, un projecte transversal que busca detectar i pal·liar les desigualtats sistèmiques del sector.

“Una indústria audiovisual diversa i inclusiva és una indústria sana, que explica històries complexes i des de noves perspectives i que, per tant, ajuda a crear una cultura cada cop més rica. Fa temps que sentim com plataformes, estudis i grans productores del món anglosaxó treballen amb aquests objectius i creiem que és hora que la indústria audiovisual catalana faci un pas endavant en aquest sentit”, assenyala l’associació en la introducció.

Una guia necessària i útil

Dones Visuals defensa la necessitat del document perquè el sector audiovisual “no és accessible per a tothom en igualtat de condicions i, com a conseqüència, no és divers ni inclusiu”. Això provoca “la impossibilitat que certs col·lectius històricament infrarepresentats puguin formar part d’aquesta indústria i explicar les seves pròpies històries”. En paral·lel, també implica una “manca de referents al cinema o a la televisió que defugin estereotips perjudicials”.

Els principals col·lectius que es tenen en compte en el document són els que estan infrarepresentats per raons de raça, origen, religió, gènere, orientació sexual, discapacitat/diversitat funcional, neurodivergència, salut mental o poder adquisitiu.

Dones Visuals afirma que la guia és “útil” per a qui vulgui reflexionar i incorporar propostes a les seves produccions, en qualsevol etapa del projecte i departament de treball. Davant la pantalla, el document desenvolupa propostes des de la representativitat dins de l’equip, el càsting, els personatges i les narratives. I darrere de la pantalla, explora temes com el lideratge creatiu, les oportunitats d’accés a la indústria, els espais lliure de discriminacions i les audiències.

Les últimes pàgines del manual inclouen un test per detectar narratives discriminatòries. El qüestionari proposa un seguit de preguntes per reflexionar sobre les històries que expliquen els propis projectes, per tractar d’identificar si reprodueixen narratives considerades nocives.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram