El manresà Genís Sinca s’ha endut la 45a edició del Premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros, amb l’obra Una família exemplar, mentre que el barceloní Sergio Vila-Sanjuán ha guanyat el 69è Premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, amb Estaba en el aire. Ambdós guardons, atorgats per Editorial Destino (Planeta), es van lliurar aquest diumenge al vespre durant el tradicional sopar literari del dia de Reis.

Així doncs, els guanyadors d’ambdues distincions enguany són periodistes. En el cas del Premi Josep Pla, sembla que ja s’ha convertit en un costum. Les anteriors quatre edicions també se les van endur professionals de la informació: Rafael Nadal (2012), Cristian Segura (2011), Llucia Ramis (2010) i Gaspar Hernández (2009).

L’anècdota periodística la va posar TVE, que en el Telediario va il·lustrar la informació dels premis amb una imatge del tenista Rafael Nadal.

Genís Sinca col·labora a diferents mitjans, i ha treballat al Diari d’Andorra, El País, La Vanguardia o al programa Afers exteriors de TV3, i ha estat corresponsal a Itàlia d’El Punt Avui, i COMRàdio. Una família exemplar, tragicomèdia satírica sobre l’enfrontament entre dues grans famílies en la Manresa actual, és la seva primera obra de ficció.

Anteriorment s’havia centrat en el periodisme d’investigació en el premonitori Adéu Espanya. Independència sí, independència no. La societat catalana reflexiona sobre el seu futur (2004); Havaneres. Imatges, història i tradicions de la cançó marinera (2005, amb Tim LaHaye); Heribert Barrera. L’últim republicà (2006); La providència es diu Paco (2008), primera biografia de Paco Candel, i La vida secreta dels nostres metges: retrat de quinze gegants de la medicina catalana (2009).

Per la seva part, Sergio Vila-Sanjuán és coordinador del suplement Cultura/s de La Vanguardia, diari on treballa des de 1987. A Estaba en el aire retrata la burgesia i la Barcelona dels anys 60 a través del programa de RNE Rinomicina le busca, que estava patrocinat pel pare de l’autor, publicista.

Vila-Sanjuán va debutar en la ficció amb Una heredera de Barcelona (2010), però anteriorment havia publicat Pasando página. Autores y editores en la España democrática (2003); Passejades per la Barcelona literària (2005, amb Sergi Dòria); Guia de la Fira de Frankfurt per a catalans no del tot informats (2007), i Código best seller (2011). A més, el 1984 va publicar la primera monografia dedicada a Miquel Barceló.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram