El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, va posar en dubte la setmana passada la legitimitat de la supervivència de les televisions autonòmiques en aquells territoris sense llengua pròpia.

En declaracions a Ràdio 4, Duran i Lleida es va preguntar: “Té sentit que existeixi una televisió autonòmica a Catalunya? Jo crec que sí. Té sentit que existeixi a Madrid? Segurament no. Té sentit que existeixi a altres comunitats autònomes on no hi ha un fet diferencial de llengua? Segurament no”.

Per al líder d’Unió, TV3, Euskal Telebista, TVG o Canal 9 tenen la funció d’oferir programació en llengües que no estan representades en l’espai audiovisual general, però no així les altres cadenes autonòmiques.

Per al secretari general de la Unió de Televisions Comercials Associades (UTECA), Jorge del Corral, Duran i Lleida utilitza “el sentit comú” en opinar així i que no va dir “res de nou”. Segons va explicar a Europa Press, la creació de televisions públiques autonòmiques es va justificar en el seu moment al País Basc i Catalunya perquè tenien una llengua pròpia.

Així, segons Del Corral, el que ha succeït és que el motiu que va justificar la creació de les primeres televisions autonòmiques en alguns casos s’ha oblidat: “El que passa és que molts que es beneficien política i econòmicament d’aquestes altres televisions públiques de comunitats autònomes amb llengua castellana són de memòria trencadissa, moldejable i convenient”, va remarcar el secretari general de la UTECA.