L’agència Efe haurà d’indemnitzar l’agent de futbolistes Zoran Vekic amb 90.000 euros després que el Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid l’hagi condemnada per haver vulnerat el dret a l’honor de l’agent. El president d’Efe, Álex Grijelmo, ha acatat la sentència, la considera justa i ja ha anunciat que no la recorrerà.

Els fets van succeir el 25 de febrer del 2009, quan Efe va assegurar que Vekic estava essent investigat en relació amb una operació policial contra el tràfic de cocaïna. Hores després, Vekic ho va negar rotundament en declaracions al programa El larguero de la Cadena Ser.

El dia següent, Efe va difondre una notícia en què deia que Vekic no estava entre les persones que la policia investigava, en contra del que havia publicat, per error, el dia anterior, citant a fonts de la investigació.

La sentència, doncs, condemna Efe pel dany moral ocasionat a l’agent de futbolistes i afirma que ha resultat “suficientment acreditat” que s’ha produït una vulneració del dret a l’honor del representant balcànic.

“Resulta evident que la part demandada va actuar de forma negligent en l’emissió de la notícia que involucrava a l’actor amb una important xarxa de narcotràfic”, afegeix la sentència, que sosté que la transcendència dels fets obligava de manera especial a l’agència a assegurar-se que la informació era certa.

En aquest sentit, la sentència indica que “la gravetat dels fets exigia a l’autor de la informació a esgotar tota la seva diligència professional per garantir que la difusió de la notícia no tenia cap marge per l’error”. Aquesta diligència informativa s’ha d’aplicar al màxim, diu, quan comporti el descrèdit de la persona a qui es refereix la informació, i més tenint en compte “la rellevància pública” del personatge afectat.

La sentència condemna a Efe a pagar el cost del procediment judicial i a donar publicitat del contingut de la sentència als diaris El País, El Mundo, ABC, As, Marca i Sport.