Aquest 31 d’octubre Vilanova Digital ha tancat una etapa d’11 anys per donar pas a un nou mitjà, l’Eix Diari. El canvi no només és de marca, sinó també de model periodístic i de territori de cobertura: a més del Garraf ara també abasta l’Alt i el Baix Penedès. I és que un dels objectius del nou diari digital és unir informativament les tres comarques i contribuir a la seva cohesió. De fet, el seu nom s’inspira en l’Eix Diagonal, l’autovia que uneix Garraf i Penedès (inaugurada fa gairebé un any), de la mateixa manera que, el 1879, el setmanari Lo Carril de Vilanova va sorgir arran de l’arribada del ferrocarril.

“Volem ser un diari que neix per mirar i explicar un territori en transformació que necessita reforçar els llaços de convivència i relacions comercials per enfrontar-se a una globalitat aclaparadora i a la centralitat de Barcelona, que ho absorbeix tot”, assegura el mitjà en el seu primer editorial.

Eix Diari està format per sis seccions temàtiques (territori, política, societat, economia, cultura i esports), però també hi ha la possibilitat de consultar les informacions per municipis o comarques. La seu de la redacció continua estant a Vilanova, però l’equip s’ha ampliat amb corresponsalies a Vilafranca del Penedès i El Vendrell, així com amb nous col·laboradors.

Continguts premium

El nou mitjà aposta per un sistema híbrid de continguts gratuïts i de pagament. Amb aquesta mesura es persegueix el doble objectiu de posar en valor el treball periodístic i complementar els ingressos publicitaris per garantir la viabilitat del projecte.

Així doncs, Eix Digital mantindrà la gratuïtat de bona part de l’actualitat informativa, però reservarà el contingut amb més profunditat per als seus subscriptors, tot i que deixarà un extracte de les informacions de pagament (tant escrites com en vídeo) accessible a tots els usuaris. La subscripció anual al Club Premium és de 2 euros mensuals, però com a promoció de llançament és d’1 euro al mes.

El nou projecte de Garraf News Media va començar fa un any, coincidint amb el desè aniversari de Vilanova Digital, i des d’aleshores els seus responsables han dut a terme una reflexió a fons sobre la situació real del territori i sobre el model de comunicació que necessita la regió del Penedès. Tot aquesta tasca prèvia va donar com a fruit un manifest fundacional que és el que marcarà la ruta de treball d’Eix Diari.