La Federació Internacional de Periodistes ha comptabilitzat 47 assassinats de professionals de la informació durant el 2021 (per atacs dirigits, bombardejos o foc creuat), 18 menys que l’any anterior.

Es tracta de la cinquena xifra més baixa de víctimes mortals des de 1990, quan la FIP va començar a publicar informes sobre els professionals assassinats en el compliment de la seva feina. Des d’aleshores, un total de 2.725 periodistes i professionals dels mitjans han estat assassinats.

El 2021, Àsia-Pacífic va ser la zona amb més homicidis, 21, seguida d’Amèrica amb 10; Àfrica 9; Europa 6, i Orient Mitjà i el món àrab amb 3. Per països, l’Afganistan i Mèxic van encapçalar el rànquing amb 9 i 8 assassinats, respectivament.

Rècord de detinguts

Malgrat la reducció en el nombre d’assassinats, la FIP alerta que el 2021 va ser un any en què les amenaces contra els periodistes i la llibertat de premsa van augmentar “significativament”.

En aquest sentit, remarca que va comptabilitzar un nou rècord de 365 professionals detinguts a causa de les seves informacions, quan el 2020 en va registrar 235. “Aquest atac a la llibertat de premsa ha tingut un efecte devastador en els mitjans de comunicació”, apunta.