El canal 33 emet dimarts a les 22.15 h Jaume Figueras, amb la mirada neta, una conversa amb Peté Soler sobre l’experiència del periodista i crític cinematogràfic, el seu amor pel setè art i la manera d’abordar-lo, entre d’altres.

L’especial s’emet dos dies després que Figueras rebés el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2023 que concedeix l’Acadèmia del Cinema Català.

Jaume Figueras, amb la mirada neta també vol ser un homenatge al cinema de tots els temps que ara viu hores baixes per la falta de públic.

Trajectòria

La carrera de Jaume Figueras ha estat marcada pels 26 anys al capdavant del programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya en dues etapes, de 1984 a 1996 i de 2002 a 2016. Entre les dues, el periodista va copresentar MagaCine amb Ana García Siñeriz a Canal+, on també retransmetia les gales dels Oscars. A més, el nou Premi Gaudí d’Honor va presentar amb Àlex Gorina Cinema 100 a TV3 (1995-1996), programa dedicat al centenari del setè art.

La trajectòria com a cronista i divulgador cinematogràfic de Figueras inclou també cinc dècades (1964-2015) amagat darrere el personatge de Mr. Belvedere, a càrrec delconsultori de la revista Fotogramas.

Jaume Figueras també té una àmplia experiència a la ràdio, fonamentalment a Ràdio Barcelona de la Cadena SER. Allà va compartir l’espai Al cine con Mr. Belvedere, primer amb Mayra Gómez Kemp i després amb Maruja Torres, i va col·laborar en espais com La pantalla rodona, conduït per Rosa Badia, i La ventana, amb Gemma Nierga. També ha estat col·laborador d’El matí de Catalunya Ràdio.

A més, és autor de les memòries Endevina qui et parla de cine (2004), i del llibre de converses El cine que ens va obrir els ulls (2020), coescrit amb Gemma Nierga, amb qui va compartir les seves darreres col·laboracions televisives al programa Cafè d’idees de TVE Catalunya.

Jaume Figueras és membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català des del 2015, i en la seva trajectòria també ha estat distingit amb el Premi Nacional de Periodisme Cultural del Ministeri de Cultura (2016), el Premi Ciutat de Barcelona d’audiovisuals (2004) i el Premi Ondas (1990), entre d’altres.