El 77,6% dels catalans vol sèries i pel·lícules doblades en català a les plataformes digitals que ofereixen vídeo sota comanda. Aquesta és una de les conclusions principals de l’enquesta que ha portat a terme la Direcció General de Política Lingüística mitjançant l’enquesta Òmnibus de l’empresa GESOP.

La DGPL destaca que aquest percentatge suposa gairebé 5 milions de “consumidors potencials” i revela que la demanda de més català en aquests sistemes de distribució de continguts audiovisuals respon a una voluntat majoritària de la ciutadania, de manera que és una “oportunitat de negoci” per als actors d’aquest mercat.

En l’enquesta de GESOP, a la pregunta de quines llengües els agradaria trobar en el doblatge de pel·lícules i sèries, un 50% cita espontàniament el català juntament amb altres llengües com el castellà (74,9%) o l’anglès (19,2%). Als que han dit espontàniament altres llengües se’ls ha preguntat si els agradaria que a més hi poguessin trobar doblatges en català, i majoritàriament han respost de manera afirmativa (55,5%), fet que situa la demanda de doblatge en català en conjunt en un 77,6%, segons destaca la DGPL.

L’enquesta revela que un 76,3% dels ciutadans voldria també subtítols en català i que un 83% desitjaria que les interfícies de maneig de les plataformes de vídeo sota comanda es poguessin configurar en català.

Un 62% ja consumeix continguts en plataformes

L’enquesta de Política Lingüística també indica que quasi un 68,2% de la població ha vist el darrer any cinema o sèries per canals de televisió tradicionals, un 62,2% en plataformes de vídeo sota comanda, i un 37,7% en sales de cinema.

Les plataformes de més consum són Netflix, amb 79,8% entre qui té plataformes de pagament; Amazon Prime Video amb un 34%; Movistar+ el 29,5%; HBO el 20,5%; Disney+ un 9,8%; Orange TV el 2,9%; Filmin un 2,2, i Rakuten TV i Vodafone TV amb l’1,5%.

D’altra banda, un 4,9% dels enquestats manifesta interès a subscriure’s a alguna plataforma de pagament properament.

L’enquesta es va realitzar la quarta setmana d’abril, durant el confinament, en una mostra formada per 1.607 persones representatives de la població de 16 anys i més que porta, almenys, un any vivint a Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram