L’únic diari esportiu en català, que des de l’agost torna a lluitar en solitari als quioscos, passa per dificultats. Per fer-hi front, El 9 Esportiu ha plantejat una reducció dels sous del 30% (entre el 25 i el 43% depenent del cas) que no ha agradat als treballadors. Especialment als 23 pertanyents a CECM (Comercialitzadora i Editora de la Coordinadora de Mitjans), editora del diari, que té com a accionista majoritari l’empresa Maig 2011, pertanyent a 17 socis treballadors que ocupen diferents escalafons dins l’organigrama.

En un comunicat, els treballadors de CECM troben que la proposta de modificació salarial és “absolutament excessiva i desproporcionada”, la qual implicaria la desaparició de tots els plusos. A més, denuncien que la no acceptació suposaria l’acomiadament segons els paràmetres de la reforma laboral del Govern espanyol.

Per altra banda, els treballadors de CECM, que els mesos de gener i febrer només han cobrat al voltant del 70% de la nòmina, consideren que “amb una millor gestió dels recursos i fins i tot amb una reducció salarial amb sentit comú, la viabilitat del producte estaria assegurada”.

Des de la direcció, però, es confia en arribar a un acord, i es remarca que es tracta d’una mesura transitòria obligada per la crisi. A més, tot i ser conscients que la rebaixa suposa un esforç “molt important” per a tots els treballadors (també els socis), assenyalen que la nova taula salarial que volen instaurar preveu retribucions amb variables que milloren en funció dels resultats.

De la desaparició a la independència

El 9 Esportiu, nascut fa poc més de deu anys, va estar a punt de desaparèixer a l’estiu passat, quan Hermes Comunicacions va decidir prescindir-ne i deixar d’encartar-lo amb el nou El Punt Avui. Però 17 treballadors es van negar a assistir a la seva defunció, van capitalitzar l’atur, i van constituir la societat Maig 2011 per comprar les accions d’Hermes a CECM, convertir-se en accionista majoritari i per rellançar-lo.

Així, el passat 14 d’agost, El 9 Esportiu va tornar a sortir als quioscos, ara de manera independent, sense encartar-se en cap diari. A més, proveeix de continguts esportius El Punt Avui.

Segons han explicat fonts de l’empresa a Comunicació 21, aquesta reformulació salarial (i en algun cas, de funcions) s’hauria d’haver fet a l’agost, però la rapidesa dels esdeveniments no ho va permetre, per la qual cosa d’entrada es van adoptar els salaris que hi havia en l’etapa d’Hermes. El temps, la crisi i la joventut de la nova etapa han fet necessària aquesta revisió salarial, asseguren.