El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha alertat sobre la presència a les principals plataformes de vídeo, xarxes socials i pàgines d’internet d’un conjunt de notícies falses que serveixen per sustentar el discurs antivacunes. El CAC subratlla que “els beneficis de la vacunació per al conjunt de la societat estan àmpliament provats”, i apel·la a la “responsabilitat de la ciutadania” per tal de verificar les informacions que rep via internet abans de reenviar-les.

L’ens regulador recorda que ha elaborat dues recomanacions en relació amb la desinformació sobre la Covid-19: una adreçada als mitjans i una altra a la ciutadania. També ha elaborat sis informes sobre desinformació mèdica, quatre dels quals s’han fet un cop es va declarar la pandèmia.

“Malgrat l’esforç que s’ha fet per limitar la desinformació en un terreny tan important com és la salut pública, el fet és que avui encara ens trobem amb una presència destacada de desinformació sobre la Covid-19 i sobre la idoneïtat de les mesures profilàctiques, així com sobre la seguretat i l’eficàcia de les vacunes. És prioritari combatre aquesta desinformació, perquè pot posar en risc la salut de les persones”, assenyala el president del CAC, Roger Loppacher.

“Recordem a la ciutadania que, abans de reenviar una notícia sobre la qual no es té la garantia completa, l’estratègia a seguir està condensada en el lema següent: ‘Atura’t, pensa i verifica’”, afegeix.

Loppacher ha fet aquestes declaracions aquest dimarts arran de la publicació de l’informe d’octubre de l’Observatori Europeu dels Mitjans Digitals (EDMO, en les sigles en anglès). L’estudi analitza 1.171 informacions actives de les quals 439 (el 37,5%) estaven relacionades amb la desinformació al voltant de la Covid-19.

L’informe de l’EDMO assenyala que, a l’octubre, Itàlia va ser l’origen del nombre més elevat de notícies falses sobre la pandèmia. A més, s’han detectat que diversos continguts esmentats en l’informe de es troben actualment actius a internet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram