El Consell Audiovisual d’Andalusia ha decidit actuar d’ofici i analitzar el tractament de l’accident i el rescat del nen que va quedar atrapat en un pou a Totalán (Màlaga) per part de les principals televisions publiques i privades, tant locals com estatals. L’ens regulador entén que algunes cobertures televisives podrien haver vulnerat drets fonamentals dels familiars del menor.

El CAA recorda que, en anteriors ocasions, amb motiu de successos tràgics o violents, ha reiterat la necessitat que els mitjans “mantinguin un respecte absolut dels drets fonamentals de les persones involucrades”, com ara el dret a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge.

En diverses ocasions el Consell ha instat les televisions a fugir “del groguisme i de l’espectacularització” en la cobertura de successos tràgics. També ha reclamat recórrer sempre a fonts fiables, i a evitar la difusió de rumors que “contribueixin al desassossec dels familiars afectats per una determinada tragèdia mediàtica”.

Finalment, el CAA recorda que per fer un tractament adequat en el tractament mediàtic de tragèdies personals ha publicat manuals com les Recomanacions sobre l’aparició de menors en emissions relatives a successos luctuosos o dramàtics; la Guia de bones pràctiques per al tractament informatiu de les desaparicions, o la Guia per al tractament de processos judicials, que inclou un apartat sobre menors d’edat.