Els informatius diaris de TV3, Catalunya Ràdio i TVE Catalunya van reduir la presència de les dones en la informació política al llarg de 2021. En canvi, els de RAC1 van créixer, mentre que els de betevé es van mantenir en uns nivells similars. Així es desprèn dels informes quadrimestrals sobre pluralisme polític realitzats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya que cobreixen tot el 2021.

En concret, TV3 va iniciar l’any amb una presència de les dones en la informació política del 39,9%, que va baixar al 36,3% a finals de 2021; Catalunya Ràdio va passar del 42,1 al 38,3%, i TVE Catalunya ho va fer del 42,6 al 40,7%.

Per la seva part, a principis de 2021 RAC1 era el mitjà que tenia el pitjor registre en presència de dones, un 37,7%, però el va acabar amb el millor resultat, un 45,1%. Quant a Betevé, va tancar l’exercici amb un 43,3%, després de mantenir-se tot l’any per sobre del 43%.

Les TV superen les ràdios en dones a les tertúlies

Pel que fa a la presència de dones a les tertúlies, els resultats de l’informe del darrer quadrimestre de 2021 són molt diferents si es tracta de televisions o de ràdios. En concret, en el període setembre-desembre, les televisions assoleixen la paritat: TV3 amb una presència del 49,6% de dones a les tertúlies; TVE Catalunya del 49,1%, i betevé del  46,4%.

En canvi, l’informe constata percentatges inferiors a les dues ràdios analitzades:  les dones van representar el 39,2% a les tertúlies de Catalunya Ràdio, i el 35,6% a les RAC1.

Dades preocupants

“El primer que constatem és que, malauradament, continuem encara per sota de la paritat en la majoria dels casos. Segons les dades, hem millorat en alguns aspectes, i en d’altres hem empitjorat. Ens preocupa algun aspecte concret, com el de les tertúlies de les dues ràdios analitzades, substancialment per sota dels resultats de les televisions”, ha afirmat Enric Casas, el conseller responsable de l’àmbit de pluralisme.

Casas ha argumentat aquesta preocupació en el fet que la presència de les dones en les tertúlies “no depèn de l’actualitat, sinó que és clarament una decisió, encara que a vegades respongui a inèrcies de les direccions dels programes, que, fàcilment i de manera immediata, podrien corregir les proporcions de tertulians i tertulianes”.

“Sabem que històricament aquests mitjans han fet un gran esforç en favor de la paritat i que el tram final d’una evolució és sempre el més difícil. Per això els encoratgem a continuar treballant fins assolir l’objectiu final, que és el 50%”, ha reblat.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram