El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Xevi Xirgo, demana als professionals de la informació un compromís ètic per combatre les informacions falses, especialment en un moment en què els avenços tecnològics i les xarxes socials faciliten la seva difusió.

“Com a president del CAC, però també durant més de 30 anys com a periodista i director de premsa en paper i digital, el problema de la desinformació ha estat una de les meves preocupacions principals. La lluita i el compromís ètic contra les informacions falses o manipulades és una obligació inexcusable en l’exercici del periodisme”, va dir Xirgo aquest dimecres en la jornada Desarmant la desinformació, organitzada pel CAC per a la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), de la qual n’és vicepresident.

Xevi Xirgo va presentar la jornada juntament amb el president de la PRAI, Ernesto Orozco, president del regulador audiovisual de Colòmbia.

“En el món del periodisme, la informació i la propaganda estan separades per una línia tan fina que sovint es fa difícil saber per a la persona lectora i, encara que sembli mentida, moltes vegades per al professional del periodisme mateix, quan s’ha trepitjat la línia en la mala direcció. Un cop es creua aquesta línia, el camí cap a la notícia falsa queda obert perillosament”, va indicar Xirgo durant la sessió, la primera de la PRAI en què participava.

El president del CAC va explicar que la desinformació és consubstancial amb els mitjans de comunicació de masses i que ha existit des que aquests es van crear. El problema, segons va dir, és que des de fa dues dècades, amb els avenços tecnològics, els mitjans “conviuen o han estat substituïts per les xarxes socials, que faciliten, en tots dos sentits, un flux continu i inesgotable d’informació, especialment entre la gent més jove, però també entre la més gran, poc habituada al llenguatge i a les dinàmiques informatives en línia”.

En la jornada hi va haver un panel integrat per la presidenta de l’agència de notícies argentina Télam, Bernarda Llorente; el CTO de Newtral, Rubén Míguez; la responsable de Common Sense Latino, Andrea Moreno, i la directora de Learn to Check, Nereida Carrillo, amb moderació de la representant del CAC al comitè executiu de la PRAI, Mònica Duran.

Llorente va presentar una ponència sobre la desinformació com a construcció històrica, mentre que Míguez va parlar sobre les possibilitats d’utilitzar la intel·ligència artificial per ajudar a verificar la informació. Per la seva banda, tant Moreno com Carrillo van analitzar els programes per impulsar l’alfabetització audiovisual, per ajudar els consumidors de continguts a adoptar una visió crítica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram