El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat al Ministeri d’Indústria que insti el programa Sálvame de Telecinco a emetre fora de l’horari de protecció infantil per a menors de 13 anys.

Després de rebre sengles queixes de dos usuaris, el CAC va analitzar l’espai presentat per Jorge Javier Vázquez durant tres dies (entre el 2 i el 4 de març), i hi va detectar “la presència freqüent de situacions de violència versemblant, no explícita i d’intensitat lleu, comportaments discriminatoris envers els homosexuals presentats de manera neutra, i presència reiterada de llenguatge groller d’intensitat alta”. Per tot plegat, el Consell considera que no és un programa recomanat per a menors de 13 anys.

Sálvame, que emet de dilluns a divendres de 16 a 20 h, no posa cap senyalització, per la qual cosa es considera com un programa per a tots els públics. Segons el CAC, el programa hauria d’indicar que no és recomanat per a menors de 13 anys durant tota la seva emissió, i emetre només entre les 9 del matí i les 5 de la tarda, i entre les 8 de la tarda i les 8 del matí, de dilluns a divendres; i entre les 12 del migdia i les 9 del matí els caps de setmana i festius.

També insta a actuar contra Antena 3

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya també ha instat el Minsiteri d’Indústria a actuar contra Antena 3 per, en uns informatius, mostrar dues persones injectant-se heroïna sense ocultar la seva identitat.

La queixa la va presentar l’Associació d’Intervenció Comunitària en Drogues arran d’una informació, emesa el 27 de febrer pels informatius del migdia de la cadena, en relació amb una manifestació per protestar contra la seguretat ciutadana al barri de Trinitat Vella de Barcelona.

El CAC considera que les imatges de les dues persones drogant-se “no afegeixen valor informatiu” a la notícia de la manifestació i que poden “resultar lesives en la privadesa dels afectats”.

El Consell diu que al no utilitzar-se cap sistema d’ocultació de l’identitat de les dues persones, les imatges podrien vulnerar el seu dret a l’honor, a la seva intimitat i a la seva pròpia imatge i, a més a més, provocar un rebuig per part de la resta de la societat “amb conseqüències clarament discriminatòries”. En aquest cas, considera que es tractaria d’una falta “molt greu”.

En tractar-se tant Telecinco com Antena 3 de prestadors que no estan sotmesos a la seva competència, el CAC ha instat el Ministeri d’Indústria a actuar en ambdós casos.