El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha presentat una denúncia davant el fiscal especial de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació a 13 continguts d’internet, els quals considera que inciten a la violència masclista, i que tenen la particularitat de culpabilitzar les víctimes i de proposar la submissió química amb drogues per poder-les violar. Entre els continguts també hi ha vídeos de violacions, aparentment de ficció, acompanyats de comentaris favorables.

Els continguts han estat recollits i analitzats en un nou informe elaborat pel CAC que inclou cinc vídeos de YouTube, quatre blogs, dos webs, un fòrum i una comunitat virtual. L’ens regulador també ha posat els fets en coneixement de Google, propietària de la plataforma de vídeos YouTube, i de les empreses que allotgen la resta de continguts, per demanar-los-en la seva retirada immediata.

Aquest és el tercer informe que realitza el CAC en aquest àmbit. El primer, de juny del 2016, va oferir una primera aproximació a missatges afavoridors de la violència masclista. El segon, del passat febrer, va complementar la cerca amb noves tipologies, com ara vídeos amb escenes d’actes de violència que es presentaven com a reals. En aquest tercer informe, s’hi ha introduït la cerca de continguts que culpabilitzen les dones víctimes dels actes de violència i que inciten a utilitzar l’anomenada submissió química; és a dir, l’ús de drogues en violacions.

El nou informe constata cinc tipologies de continguts: els que culpabilitzen les dones dels actes de violència que pateixen; els que propugnen la violència masclista com un dret dels homes; la difusió d’escenes de violència masclista de ficció televisiva acompanyada d’un discurs complaent en els comentaris que pugen les persones usuàries; els continguts que desautoritzen les dones i que les mostren com a inferiors als homes; i els continguts favorables a la submissió química de les dones en els actes de violència masclista.