El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha decidit desestimar dues queixes presentades per la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, per sengles comentaris sobre aquest partit emesos en els programes La tribu, de Catalunya Ràdio, i La segona hora, de RAC1. L’ens regulador argumenta que les expressions es van realitzar en espais d’humor, identificats “clarament” com de sàtira política, i conclou que, en cap dels dos casos, es va produir un incompliment de la normativa.

El CAC remarca que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha definit la sàtira com “una forma d’expressió artística i crítica social que, amb un contingut inherent d’exageració i distorsió de la realitat, persegueix, naturalment, la provocació i l’agitació”.

També assenyala que, segons el Tribunal Suprem, la sàtira, especialment la política, és “expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, amb la finalitat de ser un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística”.

Mejías acusa els mitjans públics de fer “pedagogia de l’odi”

En el cas de La tribu, els comentaris es van produir en la secció D’entrada, on els humoristes Carles Xuriguera i Rafael Faixedes comenten temes d’actualitat. En l’emissió del passat 13 de febrer, primer van enumerar sis eslògans referents a posicionaments del nacionalisme català que “podia haver dit Franco”, i després van enumerar cinc idees que van atribuir al dictador i que, segons ells, “podia haver dit qualsevol diputat de Ciutadans”.

En la queixa, Mejías denuncia “la impunitat absoluta amb què els mitjans de comunicació públics catalans fan pedagogia de l’odi”, i assegura que “no hi ha context d’humor possible en el qual es puguin comparar diputats escollits democràticament amb un dictador feixista”.

Considera “greument injuriós” el contingut de ‘La segona hora’

Quant al programa humorístic La segona hora, en l’emissió del 14 de març, i dins la secció Exclusiva Llimoo (on es realitzen entrevistes simulades), entre altres comentaris es va dir que intel·ligència i Ciutadans són “conceptes incompatibles”, i que “uns s’enganxen a les drogues i unes altres es fan de Ciutadans”.

En la seva queixa, Mejías assegura que “és difícil trobar un tall radiofònic que, en tan breu espai, pugui ser tan ofensiu amb un grup polític amb representació al Parlament”, i denuncia el “caràcter greument injuriós” del contingut emès per als membres del partit, simpatitzants i votants de Ciutadans.

En ambdós casos, el Consell de l’Audiovisual entén que les crítiques que es produeixen a Ciutadans són “sarcàstiques” i “no es poden reputar com a ofensives”. A més, el CAC subratlla que la sàtira “resta subjecta a límits”, però que perquè hi hagi una vulneració del dret a l’honor “no és suficient la mera crítica o burla, sinó que és necessari que es produeixi una desqualificació injuriosa”.

Precedent amb TV3

Finalment, l’ens regulador recorda que, al maig, va estimar una queixa també presentada per Carina Mejías per uns comentaris “poc respectuosos” sobre Ciutadans i el PP realitzats a Els matins de TV3 per part del tertulià Miquel Sellarès.

En aquella ocasió, el CAC va demanar a la CCMA la “necessitat d’extremar la cura” en els comentaris i en les expressions que es manifesten en els continguts que es difonen per tal de complir i respectar “amb el màxim grau d’eficàcia i de rigor” els principis, les missions i els objectius de servei públic.

A més, va remarcar que les persones conductores de programes han de “reaccionar amb diligència procurant garantir que els participants [en les tertúlies] tinguin en tot moment un comportament respectuós”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram