Sessió plenària del Consell de l’Audiovisual a Girona (foto: CAC).

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat una declaració adreçada als mitjans de comunicació que cobriran la Copa del Món de Futbol (que se celebrarà a Qatar del 20 de novembre al 18 de desembre) en què es demana que utilitzin la màxima diversitat de fonts i punts de vista possible, i que no obviïn esmentar el context laboral i social en què es desenvoluparà.

El ple del CAC apel·la als professionals de la informació a ser vigilants amb els principis fonamentals que han d’observar, especialment la veracitat i la responsabilitat social.

“Els missatges informatius que s’elaborin en relació amb la competició no haurien d’obviar el context en què es desenvolupa l’esdeveniment. L’aportació d’elements d’anàlisi paral·lels a les qüestions centrals que originen la notícia poden permetre posar-los en relació amb altres situacions, conjunturals o estructurals, que no són alienes al fet esportiu noticiable, i que guarden relació amb el respecte de drets fonamentals en l’àmbit laboral, en referència a la igualtat entre homes i dones o als drets del col·lectiu LGTBI+”, assenyala la declaració.

El CAC afegeix que la informació que es doni del Mundial i d’altres fets adjacents “hauria de recollir la diversitat de fonts més àmplia possible, per tal d’aconseguir un tractament acurat i contrastat dels fets i reflectir la pluralitat social que hi pugui haver a través de punts de vista i opinions diferents”.

La declaració sobre Qatar, aprovada per unanimitat, s’ha fet arran d’un canvi d’impressions amb el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, Adam Majó.

El CAC descentralitza les sessions

La declaració s’ha realitzat en una reunió del Consell de l’Audiovisual celebrada a la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona, en l’inici d’una etapa de sessions plenàries descentralitzades. La voluntat és organitzar de manera periòdica reunions de direcció en diferents ciutats catalanes.

Aquest dimecres, els membres del CAC han estat rebuts per la delegada del Govern a la demarcació, Laia Cañigueral, i posteriorment han estat rebuts a l’Ajuntament l’alcaldessa, Marta Madrenas, i per part del seu equip. A la tarda han mantingut una reunió amb prestadors de ràdio i de televisió de la zona.

La delegació del CAC estava formada pel president Xevi Xirgo; la vicepresidenta Rosa Maria Molló; la consellera secretària Laura Pinyol; els consellers Enric Casas i Miquel Miralles, i la secretària general Núria Llorach.