El Consell de l’Audiovisual de Catalunya considera que en la cobertura informativa de la manifestació de l’11 de setembre hi va haver “respecte al pluralisme polític i un cert equilibri pel que fa a la presència de les diferents opcions i opinions”.

Així ho conclou després d’elaborar un informe que analitza els informatius diaris, els magazins i els espais de programació especial emesos per la ràdio i la televisió pública entre el 9 i el 13 de setembre.

Amb tot, el CAC admet que, de l’anàlisi de la freqüència de les entrevistes realitzades a TV3 i Catalunya Ràdio al llarg del període analitzat, les opinions crítiques amb la manifestació van tenir “un paper molt menor”.

Així, l’acord del ple de l’ens regulador també recorda a la radiotelevisió pública que el compliment de la missió de servei públic “s’ha de fer emprant tots els llenguatges, els formats i els gèneres propis de la comunicació audiovisual”.

“Informe redactat des de la seu de CIU”

L’estudi es va realitzar a petició del portaveu adjunt del grup parlamentari del PP, Santi Rodríguez, qui va sol·licitar la seva elaboració perquè, segons ell, amb la cobertura de la manifestació els mitjans de la CCMA havien “perdut la neutralitat i l’equilibri” que la llei els exigeix.

Aquest dilluns, un cop conegudes les conclusions del CAC, Rodríguez va afirmar que l’informe era “totalment impresentable i esbiaixat”. Segons el popular, l’acord del ple del Consell contenia tres vots particulars (els dels dos representants a proposta del PSC i el del PP) que mantenien que no hi va haver pluralisme en el tractament informatiu el passat 11 de setembre. Aquests vots no s’han publicat pel vot de qualitat del president de l’ens, Roger Loppacher.

“No tenim cap dubte que l’informe ha estat redactat des de la seu de CIU. La voluntat del president del CAC d’ocultar els vots particulars posa en evidència el nerviosisme que hi ha a CIU que, no només estan utilitzant els mitjans de comunicació públics de forma barroerament electoral, sinó que estan utilitzant les institucions catalanes”, va assegurar Rodríguez.

El portaveu adjunt va remarcar que era una “vergonya” que entre els dies 9 i 13 de setembre “no hi hagués cap entrevista als teleinformatius de TV3 mostrant cap veu contrària a la manifestació independentista de la Diada”. Pel que fa a Catalunya Ràdio, Rodríguez apuntava que “van fer un total de 31 entrevistes a polítics de les quals només tres van ser discrepants”.

“Principi de pluralisme”

La resolució del ple del CAC assenyala que, pel que fa a polítics i agrupacions polítiques, en els espais analitzats “hi ha presència de totes les forces presents al Parlament, així com del diputat no adscrit”.

A més, l’ens diu constatar que s’ha donat veu a representants del Govern de Catalunya, del Govern de l’Estat, dels governs d’altres comunitats autònomes, de representants de la Unió Europea i de l’Assemblea Nacional Catalana. “De la quantificació d’aquesta presència es pot concloure que s’ha observat el principi de pluralisme en els teleinformatius analitzats”, afirma el CAC.

D’altra banda, fent una aproximació a partir del temps de paraula que consta a l’informe de polítics i partits, l’ens regulador hi observa “un cert equilibri pel que fa a la presència de les diferents opcions”.

De l’anàlisi de la freqüència de les entrevistes realitzades a TV3 i a Catalunya Ràdio entre el 9 i el 13 de setembre, el CAC sí troba que les opinions crítiques amb la manifestació han tingut un “paper menor”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram